Növekszik az orvosi ügyeleten fizetendő illeték nagysága

hirek.sk 2017. január 11., 18:21
POZSONY. Növekszik a sürgősségi orvosi ügyeleten fizetendő illeték nagysága. A kórházi ügyeletek esetében legalább 5 euróra növekszik az illeték, a rendelőkben 2-3 euróra – jelezte Tomáš Drucker egészségügyi miniszter, aki egyúttal arról is beszélt, hogy mindkét esetben szélesebb lesz azon személyek listája, akiket felmentenek az illetékfizetés kötelezettsége alól.

„Az a személy, akinek valóban a sürgősségi ügyeletre kellett mennie, nem fizet illetéket“ – magyarázta Tomáš Drucker. Hozzátette, hogy ez például a balesetet szenvedett személyekre vonatkozik. Jelenleg nem kell megfizetnie az 1,99 eurós ügyeleti illetéket annak a személynek, aki az ügyeleti ellátás után kórházi kezelésre szorul.

A minisztérium változásokat tervez az ambuláns ügyelet, az ún. elsősegélyt nyújtó orvosi ügyelet (LSPP) működésében és az egészségügyben fizetendő illetékek területén. Drucker a közeli napokban egyidejűleg akarja előterjeszteni mindkét törvénymódosítást. A miniszter azzal számol, hogy a páciensek már a jövő évben megtapasztalhatják a változásokat.

A minisztérium tervei szerint a nonstop orvosi ügyeletek száma csökkenni fog Szlovákiában. Drucker már ősszel bejelentett, hogy az ilyen jellegű ügyeletek leginkább a kórházakban működnek majd. Az új szabály szerint a működési engedélyt az egészségügyi tárca ítéli oda. A további ügyeletek rövidebb időben üzemelnének, működésüket a megye engedélyezné.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS