HIRDETÉS

Nicholsonová félrevezeti az embereket

hirek.sk 2018. március 04., 12:30
Lucia Ïuriš Nicholsonová (SaS) egyetlenegy vádja sem igaz.A képviselőnő pénteken egy sajtótájékoztatón bizonyítani akarta, hogy Gabriela Mateèná földművelésügyi miniszter kapcsolatban van egy kelet-szlovákiai olasz maffiacsoporttal. A Szlovák Földalap elemezte az összes releváns szerződést, és kiderült, komoly hibák vannak a Nicholsonová által elmondottakban. Gabriela Mateèná miniszter asszony elvárja, hogy Nicholsonová kérjen tőle bocsánatot.


„Az ellenzéki képviselőnő  sajtótájékoztatója azt bizonyította, hogy mélységesen nem ismeri a problematikát, és nem tudja megérteni az összefüggéseket az adott területen. Ilyen körülmények között botrányos dolog kiállni a média elé olyan vádakkal, amelyek messze vannak a valóságtól” – jelentette ki Gabriela Mateèná, a kormány alelnöke, mezőgazdasági miniszter.

"Ïuriš Nicholsonová képviselőnő mindjárt az első elmélkedése során téved, mivel figyelmetlenül olvasta el a kereskedelmi nyilvántartás információit. Ettől a pillanattól kezdve az egyik értelmetlen állítás követi a másikat. Sőt még azt is bebizonyította, hogy nem tud olvasni a tulajdonlapokban, és nem tudja megkülönböztetni a beépített területet a mezőtől, vagy a teret a gazdasági udvartól.”

Az ellenzéki képviselőnő azt igyekezett bebizonyítani, hogy Gabriela Mateèná a Szlovák Földalap vezérigazgatójaként tudott egy olasz klán tevékenységéről Kelet-Szlovákiában. Állítólag Mateèná 2015-ben aláírti egy szerződést Antonio Rodával, a TRA.CE.R kft. ügyvezető igazgatójával. „Ezt a hazugságot könnyű kifordítani. Antonio Roda csak 2016-ban lett a cég társtulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Amíg Gabriela Mateèná tevékenykedett a földalap igazgatójaként, nem kötöttek szerződést a Tracer céggel, ahol Antonio Roda lett volna az ügyvezető, erről tanúskodik a szerződések központi nyilvántartása is."

Nicholsonová pénteki sajtótájékoztatója  alapján a Szlovák Földalap a cégek több tucat szerződését elemezte, amelyekben valamilyen módon szerepelt  Roda neve. Gabriela Mateèná földalapbeli igazgatói tevékenysége idején nagymértékben a már létező szerződésekhez csatolt kiegészítésekről volt szó 15 évre visszamenőleg. A kiegészítések tárgya leginkább a bérleti díjak növelése és a valóságban használt földek leltárba vétele volt. Ezeknek a szerződéseknek a többsége érvényben volt Iveta Radièová kormányzása idején is, kormányának tagja volt a Szabadság és Szolidaritás (SaS). Lucia Nicholsonová akkor a munkaügyi tárca államtitkáraként tevékenykedett.

„Nicholsonová képviselőnő nemcsak a telekjoghoz nem ért, de láthatóan nem ismeri az Európai Unió mezőgazdasági földterületekre irányuló támogatásai kifizetésének rendszerét sem. Ilyen körülmények között megengedhetetlen, hogy a képviselőnő a nyilvánosság előtt szerepeljen, téves következtetéseket vonjon le a rosszul értelmezett tényekből, és így félrevezesse a közvéleményt. „Gabirela Mateèná miniszter bocsánatkérést követel a képviselőnőtől.”

 „Ez sértés a Szlovák Földalap és a Földművelésügyi Fizetési Ügynökség minden becsületes alkalmazottjával szemben, akik bonyolult telekkapcsolatok szövevényében dolgoznak. Tudatosítani kell, hogy Szlovákiában több millió parcella létezik, és több millió hozzájuk kapcsolódó tulajdonlap. Mivel bizonyítható, hogy a képviselőnő nem ismeri szakmai szempontból ezt a területet, kérem, hogy tartózkodjon minden, a mezőgazdasághoz kapcsolódó kommentártól.”

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS