Nem térhetünk el a nyugati iránytól

hirek.sk | TASR 2018. december 01., 14:34

Szlovákia eltérése a nyugati iránytól súlyosan károsíthatja a nemzeti és az állami érdekeket - véli Katarína Cséfalvayová, a Szlovák Nemzeti Tanács külügyi bizottságának elnöke.

Fotó: TASR

Cséfalvayová rámutatott arra, hogy a tavaly, magas rangú állami tisztviselők által aláírt közös nyilatkozat ma még talán időszerűbb, mint akkor volt. A nyilatkozat szerint Szlovákia stratégiai érdeke az európai és atlanti elvek mentén haladás. Az elmúlt év alatt azonban ez a külpolitikai összhang egyre inkább megszűnőben van - mondta a koalíciós képviselő.

A külügyi bizottság elnökeként kijelentette, hogy tanácsos lenne, ha a szlovák politika képviselői, a politikai pártok, és a kormány képviselői visszatérnének azokhoz az elvekhez, amelyek a szlovák külpolitikát meghatározzák.

Cséfalvayová arra is emlékeztetett, hogy Szlovákia szövetségeseivel szembeni kötelességvállalásai, a kormányprogram, a Szlovák Köztársaság elnöke, a parlament elnöke és a kormányfő közös nyilatkozata Szlovákia és az Európai Unió, valamint a NATO között, a kormány által jóváhagyott biztonsági és védelmi stratégia adják számára azt a keretet, amelyben szerinte az ország külpolitikájának működnie kell. „Ezek a nyilatkozatok egyértelműen meghatározzák országunk helyét. Bármilyen eltérés ettől az iránytól, vagy a nyilatkozatok megkérdőjelezése súlyosan károsítja az alapvető nemzeti és állami érdekeket” - tette hozzá.

Katarína Cséfalvayová ezért felszólította a szlovák politikusokat, hogy tartsák be Szlovákia kötelességvállalásait, valamint az általuk jóváhagyott dokumentumokat.

0 HOZZÁSZÓLÁS