Cáfolják az atrazin jelenlétét a vízierőműnél

hirek.sk | TASR 2018. augusztus 18., 16:59

Az utóbbi hónapokban többször is felröppentek olyan hírek, hogy a csallóközi folyóvizekben és öntöző csatornákban a megengedettnél nagyobb atrazin-koncentrációt találtak.

Amerikában még mindig használják Fotó: Archívum

Ez az anyag egy triazin származék, amely a 3 nitrogén- és 3 szénatomból álló hatszöges gyűrűhöz kapcsolva propil- és etilamidot és egy klóratomot is tartalmaz. Korábban gyomirtóként és növényvédőszerként alkalmazták, de használata Európában 2005 óta tilos. (Az USA-ban azonban továbbra is poroznak vele a kukoricaföldeken.) Azt tapasztalták ugyanis, hogy ártalmas az emberre is: szív- és érrendszeri betegségeket, retina- és izomdegenerációt okozhat.

Fény hatására nehezen bomlik le, nedvesebb közegben 7-8 hónap alatt mennyisége a felére csökken (ennyi a „féléletideje”). A megengedett koncentráció a felszín alatti vizekben 0,1 mg/l.

A Csallóközben júliusban a vízmintákban olykor 2,4-2,7 százalékkal magasabb értékű atrazinszármazék-koncentrációt találtak, ami azonban a Vízgazdálkodási Építővállalat (VV) vezérigazgatója szerint mérési hiba is lehet. Daniel Kvocner arról tájékoztatott, hogy a víz használatát azonnal leállították és aktív szenet tartalmazó szűrőberendezéseket is rendeltek. Az előírás szerint elvégzett mérések később nem igazolták, hogy megemelkedett volna az atrazin koncentrációja, ennek ellenére készültségi állapotban maradtak és a bősi vízerőmű alkalmazottai számára tartalék ivóvizet biztosítanak.

A különböző intézmények most szorosabb együttműködést terveznek, hogy hatékonnyá tegyék a megelőző intézkedéseket.

0 HOZZÁSZÓLÁS