Nem tájékoztatnak a Kuciak-gyilkosság ügyében folyó nyomozásról

hirek.sk | TASR 2019. április 25., 17:45

Semmilyen formábban nem tájékoztat a Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében folyó nyomozásról a Speciális Ügyészség (ÚŠP) – informálta a a szlovák sajtóirodát Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője. Hangsúlyozta, a nyomozás részleteinek közzététele hátrányosan befolyásolhatja a vizsgálatot és megkérdőjelezhetővé tenné a nyomozás eredményét.

Andrea Predajňová Fotó: videoNoviny.sk

Predajňová hozzátette, a Speciális Ügyészség tisztában van azzal, hogy a médiát és a nyilvánosságot érdeklik az ügy részletei, de rámutatott, hogy azok nem nyilvánosak.

„A folyamatban lévő nyomozás bármely részletének közzététele, különösen a nem ellenőrzött információk, feltételezések nyilvánosságra hozása negatívan befolyásolhatja a vizsgálat eredményét” – mondta a szóvivő, és hozzátette, a tettesek azonosítása és felelősségre vonása előbbre való, mint a nyilvánosság tájékoztatása.

Predajňová közölte, hogy a büntetőeljárásnak ebben a szakaszában a Speciális Ügyészség nem válaszol a sajtó kérdéseire. „A büntetőeljárással összhangban fogjuk informálni a nyilvánosságot" - magyarázta.

A nyomozók intenzíven dolgoznak az ügy felderítésén, tette hozzá a szóvivő.

„Olyan további bizonyítékok feltárásán dolgoznak, amelyek a már most meglévő eredményekkel együtt segítenek egyértelműen azonosítani azokat a személyeket, akik bármilyen módon részt vettek ennek a súlyos bűncselekménynek az elkövetésében”

- tette hozzá Predajňová.

Jána Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én lőtték agyon nagymácsédi házukban. A gyilkos fegyver egy 9 milliméteres pisztoly volt. Jelenleg öt gyanúsítottja van az ügynek: Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó., Miroslav Marček, Zoltán Andruskó és Marian Kočner. Mindannyian előzetes letartóztatásban vannak.

Marian Kočnert gyanúsítják a gyilkosság megrendelésével, az újságírót feltehetően a munkája miatt ölték meg. A gyanúsított fellebbezést nyújtott be a Speciálist Ügyészségre. Március végén ellene és Tomáš Szabó ellen illegális fegyvertartás és fegyverkereskedelem bűncselekményének elkövetése miatt is vizsgálat indult.

Nógrádi György szakértő két napja az egyik magyarországi hírcsatornán annak a véleményének adott hangot, hogy a szlovák rendőrök munkáját feltehetően amerikai megfigyelő műholdakról kapott információk is segítik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS