2018. április 29., 16:53

Nem lehet regionálisan értelmezni a minimálbért

A regionális minimálbér csak elmélyítené a különbségeket Szlovákia régiói közt - mondta Ján Richter munka-, szociális és családügyi miniszter a szlovák köztévé 5 perc múlva 12 című műsorában. Emellett meggyőződése, hogy a munkanélküliségi ráta az idén már csak négyessel fog kezdődni.

Ján Richter
Fotó: TASR

A miniszter szerint igazságtalan lenne alacsonyabb alapbért adni egy gazdaságilag és szociálisan elmaradottabb vidéken. „Amíg miniszter leszek, sosem fogok beleegyezni a regionális minimálbér intézményébe” - jelentette ki Richter, ugyanakkor nem utasítja el a szektoronkénti minimálbér lehetőségét. Hozzátette, jelenleg már folynak tárgyalások a szociális partnerekkel, amely tárgyalásokba idővel az állam is beszáll. Az SaS alelnöke, Jana Kiššová parlamenti képviselő szerint azonban a regionális minimálbérnek lenne értelme a lakhatási költségek kiszámítása szempontjából.

A munkatörvénykönyv módosításai, melyek értelmében az idén májustól több munkahelyi pótlék összege is változik, kompromisszum következményei, melyekkel elsősorban a munkavállalóknak kedveznek. „Ez egy fontos kompromisszum volt, mivel mind a kormány, mind pedig a szakszervezetek hajlandók voltak bizonyos szegmensekben engedni” - mondta a miniszter. Kiššová szerint azonban ez a módosítás ismét a kormány pénztárcáját tömi meg, ráadásul lesznek, akiknek a vásárlóereje még gyengül is miatta.

Kiššová azt is megjegyezte, hogy az országban a vállalkozói környezetet kellene jobbá tenni, hogy az állampolgárok motiválva legyenek. Szerinte a bürokrácia mértékét kellene csökkenteni, mert ez elijeszti a vállalkozni kívánókat.

„Meggyőződésem, hogy az idén olyan sebességgel csökken a munkanélküliség, hogy az év végére négyessel kezdődik majd ez a szám” - jelentette ki Richter. Szlovákiában az utolsó hónap során több mint 8000 munkahely teremtődött, amelyből 1300-at külföldiek töltenek be. Némelyik régióban ugyanis kevés a szakképzett munkaerő, ezért van szükség külföldi munkavégzőkre. „A munkáltatókkal egyeztetünk, mely szakmákban van erős munkaerőhiány, és úgynevezett gyorsított eljárásban szeretnénk ezekben javítani a helyzetet” - tette hozzá a miniszter.

Kiššová szerint „egy felelősségteljes kormány előbb a saját országában néz körül, hogy milyen munkaerő-tartalékok állnak a rendelkezésére”. Meggyőződése, hogy megoldást jelentene megfelelő motiváció biztosítása azon szlovákiai munkavállalóknak, akik külföldre vándoroltak a jobb megélhetés reményében. Ugyanakkor figyelembe kellene venni a hazai roma munkaerőt, valamint a munkanélküli bányászokat is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.