Nem költözik el Kassáról az U. S. Steel vasmű

hirek.sk | TASR 2018. május 03., 15:24

Az U.S. Steel vasmű nem állítja le a gyártást és nem is költözik el Kassáról. Ezt Peter Pellegrini kormányfő közölte csütörtökön, miután találkozott a kohászati üzem képviselőivel.

Fotó: TASR

„Szilárdan hiszem, hogy még hosszú-hosszú éveken át megmarad nemcsak Kelet-Szlovákia, hanem az egész Szlovák Köztársaság legnagyobb munkáltatójának” – jelentette ki újságírók előtt a miniszterelnök.

A médiában korábban gyakran felmerültek információk a vasmű lehetséges eladásáról, az érdeklődők között legtöbbször a kínai He Steel Group vállalatot emlegették. Pellegrini elmondása szerint a vállalatigazgató biztosította őt arról, hogy jelenleg nincs olyan konkrét ajánlat, amelyről az egyesült államokbeli anyavállalat (U.S. Steel) tárgyalna.

Scott Buckiso vállalatigazgatóval az elmúlt öt évre kötött memorandum keretében megvalósuló együttműködést értékelték ki. A memorandum, melyet 2013 márciusában írtak alá a szlovák kormány és az U.S. Steel képviselői, leszögezte, hogy az amerikai vállalat még legalább öt évig Kelet-Szlovákiában marad. A lépést, amelyre a gazdasági válság idején került sor, Pellegrini nagyon jó döntésnek nevezte.

„Kijelenthetem, hogy a kassai U.S. Steel ma ismét jó állapotban van, 2017-ben sikeres évet zárt, sőt újabb alkalmazottakat vesz fel”

– mondta a kormányfő, hozzátéve: jelenleg mintegy 11 500 – 11 700 dolgozót alkalmaz a vállalat. A tárgyalópartnerrel megegyeztek abban is, hogy rendszeresen találkozni fognak.

Pellegrini értékelte, hogy a vállalat az utóbbi három évben 250 millió eurót fektetett be új technológiák alkalmazásába, ami szerinte világos jele annak, hogy az amerikai beruházó Kassán marad. Új memorandumra a miniszterelnök szerint jelenleg nincs szükség, ilyet csak rendkívüli helyzetben kötnének.

Buckiso megerősítette, hogy a kormánnyal kiváló a kapcsolatuk és hogy a jövőben további találkozókra is sort kerítenek.

A kormányfőt Peter Žiga gazdasági miniszter és Richard Raši beruházásokért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes is elkísérte.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS