Nem került zárkába Kočner és Rusko

Hírek.sk 2018. június 24., 12:33

Nyolcórás tárgyalás után a Besztercebányai Speciális Büntetőjogi Bíróság bírája, Roman Púchovský elengedte Marian Kočnert és Pavol Ruskot. Marek Para, Rusko ügyvédje elmondása szerint nem találtak okot arra, hogy fogságban tartsák őket.

Fotó: TASR

„A bíró megállapította mindkét vádlott esetében a bűncselekmény gyanújának fennállását, de nem talált konkrét tényeket, amelyek szerint előzetes letartóztatásba kellene helyezni a vádlottakat” - mondta Katarína Kudjáková, a bíróság szóvivője. Az illetékes ügyész fellebbezett a döntés ellen, de nem kívánt az üggyel kapcsolatban többet mondani. A fellebbezésről a Legfelsőbb bíróság előreláthatólag június 28-án, csütörtökön dönt.

Az egyébként beszédes Kočner meglepően hallgatagon távozott a bíróságról, ahogy Rusko sem kommentálta a döntést.

Kočnert szerdán állította elő a rendőrség a Speciális ügyészség ügyészének parancsa alapján, míg Pavol Ruskot csütörtökön fogták el. A két férfi a Markíza televízió kárára kiállított váltók hamisításával gyanúsítják.

A NAKA őrizetbe vette Marian Kočner vállalkozót
A vállalkozó ellen a Gatex-ügyben és a dóvali ingatlan-átruházásokkal kapcsolatos áfa-visszatérítések ügyében is eljárás folyik.

Ján Šanta ügyész szerint: „mindkét gyanúsított esetében fennáll további gazdasági bűncselekmény elkövetése, ezért lenne fontos szabadságukban korlátozni őket.” „Az egyik gyanúsított ellen már most is büntetőeljárás folyik törvénytelen váltókezelés, és az váltók eredetijének eltitkolása miatt” - mondta az ügyész.

Rendőri kíséret és bilincs

Kočnert és Ruskot megbilincselve szállították a bíróság épületébe szombat délután. A rendőrség arra kérte a megjelent újságírókat, hogy a tárgyalás megkezdése előtt ne érdeklődjenek az ügyről. A tárgyalás 14 órakor kezdődött, este 22 óráig meghallgatták mindkét gyanúsítottat, majd a bíró úgy döntött, nem megalapozott a letartóztatásba vétel.

Miről is van szó?

Ruskot és Kočnert váltóhamisítással gyanúsítják. Kočner és cége 42 millió eurót követel a Markíza televízió volt igazgatójától, Pavol Ruskotól, másodsorban, mint kezestől, a televíziótól. A tévétársaság azonban nem hajlandó fizetni, mivel szerintük megalapozott a gyanú, hogy csalás történt. A váltókról ugyanis nem nincs semmilyen bejegyzés sem a televízió, sem pedig Kočner cégének könyvelésében. Ezért a közelmúltban adóellenőrzést kértek Kočner cégeinek könyveléseire.

A Markíza emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy Rusko aláírásai is különböznek a váltókon, aminek szerintük az az oka, hogy azok vagy 15 évvel később kerültek a váltókra, mint azok kiállítási dátumai szerint történt.

Ha a két gyanúsítottra rábizonyítják a hamisítást, 12 évtől 20 évig terjedő szabadságvesztés lehet a „jutalmuk”.

Forrás: Denník N
0 HOZZÁSZÓLÁS