2018. szeptember 15., 10:49

Nem akarnak németül tanulni a jövő mérnökei

Mind kevesebben tanulnak németül, pedig a németül beszélő munkatársak iránt egyre nagyobb az igény.

nyelvtanulás, nyelv
Fotó: Pixabay

A kilenc szlovákiai technikai szakirányzatú tanszék közül mindössze egyen lehet kötelezően választható idegen nyelvként német nyelvet tanulni. Az elmúlt nyolc év alatt 13%-kal csökkent a német nyelvtanulási lehetőség a többi idegen nyelvvel szemben. Ugyanakkor a német nyelven jól kommunikáló szakemberek iránt egyre nagyobb az igény - tájékoztatta a TASR hírügynökséget Daša Matejčíková, TIME.is Communication ügynökség munkatársa.

Mintegy 500 német vállalat működik befektetőként Szlovákiában, ezek 40%-a pedig a jövőben további alkalmazottakat venne fel.

„Miközben a német cégek több mint 120 ezer szlovákiai munkavállalót alkalmaznak, a humán erőforrás területén dolgozó szakemberek folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy nincs elegendő megfelelő szintű némettudással rendelkező munkavállaló az országban. A legszomorúbb ebben a helyzetben, hogy az iskolák nagy többsége nem is reagál erre az igényre” - mondta el Matejčíková. „Az elmúlt tanévben csupán 3397 tanuló, a diákok 7,8%-a érettségizett német nyelvből, a 9 technikai irányzatú tanszék közül pedig mindössze egyen van lehetőség kötelezően választható idegen nyelvként németet tanulni. Lassan, de biztosan az angol felé mozdul az idegennyelvtanulási gyakorlat, ráadásul 2012 óta egyre kevesebben tanulnak második idegen nyelvet.”

A kizárólag angol nyelvismeret nem jelent biztos munkahelyi lehetőséget egy IT szakembernek, Szlovákiában legtöbbször szüksége lenne a legalább B1-es szintű német nyelvtudásra is

- jegyezte meg Andrej Petrovaj, a STENGL IT Akademia felmérésnek vezetője. „Jó lenne tudatosítani, hogy a német nyelvtudásra nemcsak az Ausztriában időseket gondozó, vagy a német kórházakban dolgozó ápolóknak van szükségük. A német a mindennapos kommunikáció nyelve a nálunk működő német és osztrák vállalatoknál is” - tette hozzá Radoslav Štefančík, a pozsonyi Közgazdasági Egyetem dékánja.

A STENGL IT Akademie közösen a Közgazdasági Egyetemmel ezért az idén már harmadik alkalommal nyújt ingyenes, speciális IT szakirányú nyelvtanulási lehetőséget a jelentkezőknek. Az elmúlt két évfolyam során a 270 jelentkezőből 23-an kapták meg ezt a lehetőséget. A jelentkezés feltétele a betöltött 18. életév, B1-es szintű német nyelvtudás, majd három körös eljárás során kerül kiválasztásra az a csoport, akik ingyenesen vehetnek részt a programban. Jelentkezni a www.stenglakademie.sk oldalon lehet, a tanítás októberben kezdődik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.