Negyven millió euróba kerül az oroszvári kastély felújítása

hirek.sk 2013. április 08., 14:45
POZSONY. A pénzügyminisztérium hamarosan a kormány elé az oroszvári (Rusovce) neogótikus kastély felújításával kapcsolatos pénzügyi jelentését.

A felújítási munkálatoknak 2016-ig kell befejeződniük, mivel Szlovákia azt tervezi, hogy az Európai Unió tanácsának soros elnökeként ebben a kastélyban bonyolítaná le a csúcstalálkozókat.

A műemlékvédők Szlovákia 10 legveszélyeztetettebb műemléke közé sorolják az oroszvári kastélyt, amely külsőleg is alaposan lepusztult épület benyomását kelti, ám a belül még kétségbeejtőbb a helyzet. A mennyezet szétesőben van, a falai pedig egyre nedvesebbek.

A minisztériumi jelentésben az áll, hogy az illetékes hivatal a felújítási projekt teljes összegéről tárgyal Pozsony főépítészével. A kastély és a környező park a felújítása után a nyilvánosság számára is hozzáférhető lesz. Az épületet a későbbiekben reprezentációs célokra is használnák – olvasható a pénzügyminisztérium által előkészített jelentésben.

A kormány tavaly augusztus elsején hagyta jóvá a felújítási tervet. Az előzetes becslések szerint a munkálatok 39,6 millió euróba kerülnek majd. Ez az összeg nem csak a külső és belső felújítások költségét foglalja magába, hanem a berendezés költségeit is tartalmazza. Robert Fico kormányfő előzőleg jelezte, hogy a vállalkozók is támogatnák a műemlék felújítását.

A kastély jelenlegi küllemét Zichy Emánuel grófnak köszönheti, aki a 19. század derekán átépíttette. Több évtizeden át a S¼UK népművészeti együttes székelt a patinás falak között. Ivan Gašparoviè államfő már első hivatali ideje alatt törekedett arra, hogy a mutatós építményt elnöki rezidenciaként használhassa, komplex felújítására azonban nem volt pénz az államkasszában.

Forrás: èas.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS