HIRDETÉS

Négyéves mélyponton a Jobbik támogatottsága

hirek.sk 2018. január 27., 12:40
A magyar kormánypártokra a biztos szavazók 54 százaléka szavazna, lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készült közvélemény-kutatásából. Az év végi mélypontjához képest is tovább gyengült a Jobbik, a pártra a biztos szavazók körében mindössze 13 százalékot szerezne.

Ez azt jelenti, hogy a 2014-es listás választási eredményhez képest, amikor 20,7 százalékot szerzett a párt, tízből közel négy biztos szavazót vesztett Vona Gábor pártja. A baloldalon lényegében megmaradt az év végére kialakult hármas holtverseny, az MSZP-re a biztos szavazók körében 9, míg a DK-ra és az LMP-re 8-8 szavazna.

Ami a parlamenti küszöb alatti pártokat illeti, a Momentum szavazataránya 3, a Kétfarkú Kutya Párté 2, míg az Együtté, a Párbeszédé és a Liberálisoké 1 százalék  lenne.

A választási részvételüket biztosra ígérők potenciális pártpreferenciája alapján a Fidesz-KDNP-re 54 százalék szavazna, lényegesen többen, mint az ellenzéki pártokra összesen.

A kormánypártok támogatottsága januárban a felnőtt lakosság körében 40 százalék volt.  A Jobbik tábora újabb egy százalékpontot csökkenve immár csak 7 százalék, ami 2014 óta a párt legrosszabb eredménye.

Az MSZP-vel változatlanul 5, a DK-val pedig 4 százalék szimpatizál. Az Együtt és a Liberálisok tábora 1 százalék, míg a Párbeszéd ezen a bázison ezúttal sem érte el a mérhetőségi szintet.

Az LMP hibahatáron belül egy százalékponttal csökkent, ezúttal 3 százalék szimpatizál a párttal, míg a Kétfarkú Kutya Párttal változatlanul 1, a Momentummal pedig 2 százalék. A rejtőzködők közül csak 3 százalék a kormányellenesek aránya.

Forrás: Híradó.hu
0 HOZZÁSZÓLÁS