Négy politikus magyarázkodhat a be nem jelentett vagyona miatt

hirek.sk | MTI 2018. szeptember 18., 19:33

Két miniszter, a környezetvédelemért felelős Sólymos László (Most-Híd) és a külügyi tárcát vezető Miroslav Lajčák (Smer-SD), valamint a törvényhozás alelnöke, Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) és az OĽaNO frakciójának elnöke Veronika Remišová a parlament Összeférhetetlenségi Bizottsága előtt adnak magyarázatot azon vagyonukról, amelyet nem tüntettek fel vagyonnyilatkozatukban. Az ellenük folyó eljárást a bizottság kedden kezdte meg.

Sólymos nem tüntette fel tulajdonrészét a Slomik vállaltban, Lajčák pedig egy Berkenyéd (Jarabina) községbeli házban. Ďuriš Nicholsonová nem hozta nyilvánosságra, hogy egy selmecbányai (Banská Štiavnica) hétvégi ház tulajdonosa, és Remišová esetében is egy be nem vallott hétvégi házról van szó, Pribilina (Pribylina) településen.

A bizottság több tagja úgy véli, hogy csak adminisztratív, nem szándékos hibákról van szó, viszont az erre vonatkozó törvény szigorú. Az érintetteket pénzbüntetés fenyegeti, három havi fizetésmegvonással sújthatóak. A döntés a bizottság következő ülésén várható.

A bizottsági ülésen megjelent Ďuriš Nicholsonová, aki a képviselőknek elmondta, hogy „saját magát jelentette fel a bizottságnál, nem szándékozik mentségeket keresni, elismeri, hogy hibázott, de nem állt szándékában eltitkolni a hétvégi házat“. Hozzátette, a hiba következményeit viselni fogja.

A bizottság alelnöke, Róbert Puci (Smer-SD) megjegyezte, hogy az említett négy közéleti személyiségnél nem tételezhető fel a szándékosság. „A törvény viszont szigorú az ilyen esetekben.“ Hasonlóan vélekedett Vladimír Sloboda, a bizottság elnöke is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS