Nagyszabású dél-amerikai magyar programot tartottak Kassán

hirek.sk 2017. április 21., 13:43
KASSA. Elment a szeretőm Dél-Amerikába címmel nagyszabású dél-amerikai magyar program volt Kassán. A házigazda nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes mellett a Tündérkert, a Regős és a Liliom argentin és uruguayi magyar néptáncegyüttesek mutatkoznak be a Thália színházban, illetve mutatták be az ottani magyar életet.

A Határtalanul nemzeti összetartozás operatív programja segítségével utazhatott Európába a mintegy 60 fiatal.

Jankovics Károly, a montevideói Uruguayi Magyar Otthon alelnöke portálunknak nyilatkozva elmondta, a kassai fellépés egy nagyobb turné egyik állomása. „Voltunk Erdélyben, a Balatonnál, Kiscsőszön és most itt, Felvidéken. Főleg az volt a cél, hogy minden fiatal láthassa, milyen a magyar kultúra, milyenek a hagyományok. Ezt megtettük, úgyhogy nagyon boldog vagyok” – mondta.

Brum Alechandra, a montevideói Tündérkert egykori táncosa a budapesti Balassi Intézet hallgatója volt, ma pedig a Petőfi program keretében tevékenykedik Kassán. Õ volt az est egyik szervezője, illetve kapocs a két kontinens között. „Nagyon boldog vagyok, hogy itt vannak, és örülök, hogy találkoztam velük. Egyébként szeretek itt lenni. Ez itt a hazám, de ott is a szívem van” – fogalmazott.

A dél-amerikai magyar együttesek harmadik, negyedik generációs magyarokkal foglalkoznak, de már korábban nyitottak minden érdeklődő felé, így a táncosok nagyobbik része idegenként előbb a magyar kultúrát szerette meg, aztán kezdte a nyelvet tanulni.

Bonapartian Eduardo, a Buenos Aires-i Regős néptáncegyüttes művészeti vezetője elmondta, az ottani Magyar Házban számos ifjúsági mozgalom zajlik, főleg a cserkészet és a néptánc közkedvelt. „Van magyar iskola is, ami már több évtizede működik, ott tanuljuk meg a magyar nyelvet, a történelmet, földrajzot, és igyekszünk ezáltal valahogy megtartani a magyarságunkat, kultúránkat. A tánc az egyik legfrappánsabb, ez hozza leginkább össze a fiatalokat, mert végül ilyen élményben is részesülhetünk, ahol találkozunk más magyarokkal is” – magyarázta.

„Sikerül már néhányszor eljönni Magyarországra, és ahányszor jöttünk, mindig határon túlra is megyünk, mert ott találjuk meg a helyi magyarokkal – úgy Erdélyben, mint a Felvidéken – a közös dolgot, hogy kint élünk, és ez összeköt minket sok szempontból” – fűzte hozzá a Regős néptáncegyüttes művészeti vezetője. Egyúttal elmondta, a fő cél az volt, hogy tiszta forrásból ismerhessék meg a magyar kultúrát, a hagyományokat, hogy mindezt továbbadhassák a következő generációknak.

Kupec Mihály főszervező, a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes művészeti vezetője elmondta, azt is fontosnak tartották, hogy a látogatók találkozhassanak élő adatközlőkkel. „A Montevideóból és a San Pablóból érkezők is táncolják a magyarbődi táncokat, s ha már itt vagyunk 20 kilométerre Magyarbődtől, hát elvittük őket az adatközlőkhöz” – magyarázta. „Nagyon jól érezték magukat. Azt hiszem, hogy ez volt a legnagyobb élményük az egész nap folyamán” – tette hozzá.

„Ez a mai este a Tháliában, azt hiszem, felemelő és példaértékű volt minden felvidéki magyar számára, hogy ők 14 ezer kilométerre hogyan tudják megtartani a magyarságukat, és nekünk ebből lehetne tanulni” – jegyezte meg Kupec Mihály.

A teltházas előadás után a nagyidai Ilosvai Házban táncházzal zárult az est.

0 HOZZÁSZÓLÁS