Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

hirek.sk | TASR 2019. október 23., 20:46

Ideiglenesen felfüggesztette tisztségéből Monika Jankovskát, a Pozsonyi Kerületi Bíróság bíróját a Bírói Tanács fegyelmi bizottsága a Marián Kočnerral folytatott állítólagos üzenetváltásai miatt – erősítette meg a TASR-nek Veronika Müller, a Bírói Tanács szóvivője.

Monika Jankovská Fotó: TASR

A Jankovská elleni fegyelmi eljárás megindítását Gál Gábor (Most-Híd) igazságügyi miniszter kezdeményezte bírói kötelességeinek megszegése miatt.

A felfüggesztés nincs összefüggésben az esetleges büntetőjogi eljárással, amelyeket a bírónő egyéb tevékenysége miatt indíthatnak.

Jankovská nemrég még a Smer-SD igazságügyi államtitkára volt, azután mondott le, hogy a média közölte, kapcsolatban állhatott Marián Kočnerral, aki ellen Ján Kuciak újságíró meggyilkoltatása miatt emeltek vádat.

Jankovská és Marián Kočner állítólagos üzenetváltásaiból az derül ki, hogy megpróbálták befolyásolni a Markíza-váltók ügyében a bírókat, amikor az ügyet még polgári peres eljárás keretében tárgyalták. A polgári peres eljárást akkor szüntették meg, amikor Marian Kočner és Pavol Rusko ellen váltóhamisítás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt vádat emeltek.

Jankovská kétségbe vonja a nyilvánosságra került üzenetek hitelességét.

0 HOZZÁSZÓLÁS