Monika Beňová szerint párton belül is gondolkodnak a Smer vezetőjének kérdésében

hirek.sk | TASR 2019. április 14., 16:35

Monika Beňová, a Smer-SD Európai Uniós képviselője szerint pártjában egy ideje már zajlanak viták arról, hogy ki vezesse a Smert a közelgő parlamenti választásokon. A Markíza televízió Testre mért kérdések című politikai vitaműsorában a vitapartnere, az OĽaNO elnöke, Igor Matovič szerint azonban Robert Ficonak esze ágában sincs feladni pártelnöki szerepét.

Fotó: TASR

Beňová egyben azt is kizárta, hogy a Smer-SD és a Mi Szlovákiánk Néppárt (ĽSNS) koalícióra lépne. Hangsúlyozta, hogy elképzelni sem tud ilyen koalíciót, és reméli, hogy pártjából senki sem gondolkodik ilyenben. Matovič viszont azt állítja, hogy a Smer-SD és az ĽSNS összedolgozik, és egyeztet az egyes törvények támogatásáról. Egyben felszólította Monika Beňovát, hogy jelentse ki: kilép a Smerből, amennyiben a két párt koalícióra lépne.

Az OĽaNO vezetője a Legfelsőbb Bíróság Kotlebáék pártjának feloszlatásáról szóló tárgyalásaihoz annyit fűzött, hogy becsületes választásokon kellene legyőzni a Néppártot. Személy szerint nem lenne ellenvetése, ha a párt feloszlatása megtörténne, de bármi is legyen a bíróság döntése, az ellen nem fog tüntetni.

Beňová a Néppárt feloszlatásának kérdéséhez annyit szólt hozzá, hogy szerinte nem a legszerencsésebb időszakban történik a kérdés boncolgatása. Ugyanakkor fontosnak tartja, hogy párbeszédet kezdeményezzenek a szélsőséges párt választóival. A szélsőségesség felerősödése jelenleg ugyanis európai szintű probléma.

Megismételte, hogy az ĽSNS támogatottságának kérdése nem a Smer bűne, ahogy szerinte más párté sem. Matovič egyetértett ezzel, de kiemelte, hogy szerinte a Smer-SD komoly mértékben hozzájárult a jelenlegi helyzethez.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS