Módosulnak a nővérek hatáskörei

hirek.sk 2017. november 10., 15:32
POZSONY. Nem kell a hatáskörüket túllépniük a jövőben az egészségügyi nővéreknek, mert e téren módosítás várható – ígéri a nővérek kamarája, amely e célból együttműködik az egészségügyi tárcával.

A nővérek eddig gyakran lépték túl a jogkörüket, mert ezt a gyakorlat megkövetelte tőlük. Például recepteket írtak ki vagy ők szedték ki a műtéti varratokat.

Új besorolást kapnak

A módosítás után a nővéreket 3 kategóriába sorolnák: alapvető ellátást nyújtó nővér, nővér-specialista és nagy gyakorlattal rendelkező nővér. Besorolásuk és hatáskörük az elért végzettségüktől függ majd. Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője azt ígéri, hogy az egészségügyi dolgozók, köztük a nővérek hatásköreit teljeskörűen rendező legiszlatív javaslat még e hónapban jogalkotási folyamatba kerül. A nagy gyakorlattal rendelkező nővérek esetében akár a jelenleginél jelentősebb jutalmazásra is sor kerülhet.

Az alapellátást nyújtó nővérnek kellene megítélnie a páciens egészségi állapotát, amit jelentenie kellene a nagy gyakorlattal rendelkező kollégájának. A specialista kolléganőjének a heveny megbetegedéssel küszködő páciensekről kellene gondoskodnia a kijelölt munkahelyeken – például joga lenne a fájdalomcsillapítók mennyiségének csökkentésére vagy növelésére. A nagy gyakorlattal rendelkező nővér lenne a csapat vezetője, aki betervezné a nyújtandó ellátás stratégiáját, továbbá előírhatná a kiválasztott egészségügyi anyagokat, gyógyszereket és diétás élelmiszereket – mondta el Iveta Lazorová, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának (SKSaPA) elnöke. Az utóbbinak legalább 5 éves szakmai gyakorlattal és II. fokú gondozói végzettséggel kellene rendelkeznie.

Ötezer felsőfokú végzettséggel rendelkező nővér van

Szlovákiában erre a felelősségteljes feladatkör ellátására hozzávetőleg 5000 személy képes. A súlyos esetekről azonban a jövőben is csak az orvosok dönthetnek.

A szóvivő tájékoztatása szerint a tárca jobb feltételeket akar teremteni a kórházakban és a szociális intézményekben dolgozó nővérek számára. A jövő évtől a utóbbiakban dolgozó, gyakorlott nővérek majd pelenkákat, alátéteket és tapaszokat is előírhatnak a pácienseknek.

A kamara állítása szerint a tárcával már közös nyelvet beszélnek a beteggondozást és szülészasszisztensi munkakört érintő tárgyalások során is.

Az egészségügyi minisztérium egyidejűleg az oktatási tárcával is tárgyalásokat folytat a beteggondozónak, szülészasszisztensnek és radiológusnak tanuló fiatalok motivációs ösztöníjának ügyében, mert attraktívabbá akarják tenni ezeket a hivatásokat – mondta Eliášová.

0 HOZZÁSZÓLÁS