Módosítást tervez a duális oktatás terén az oktatási tárca

hirek.sk 2018. február 12., 14:09
POZSONY. Az oktatásügyi minisztérium célja, hogy 2020-ig 12 ezer tanuló kapcsolódjon be a duális oktatásba. Ennek érdekében a tárca törvénymódosítást készít elő a munkáltatók, a szakmai szervezetek és az Állami Szakoktatási Intézet (ŠIOV) közreműködésével.

Az oktatási tárca célja a tanulók toborzásának intenzívebbé tétele a duális oktatás projektje kapcsán. „Célunk 12 000 tanuló bevonása. Kiszámítottuk, hogy több ezer diákot kell majd bevonnunk a rendszerbe annak érdekében, hogy teljesítsük célunkat. Ez egy ambiciózus cél, de azt gondolom, hogy most olyan rendszerszintű módosításokat eszközöltünk, amelyek segíthetik annak teljesítését” – mondta Martina Lubyová oktatási miniszter.

A módosítás része lenne, hogy törölnék a duális oktatásba bekapcsolódó iskolák esetében a pénzügyi normatívákat érintő megszorításokat. „Az osztályok megnyitása érdekében töröljük az iskolákat érintő demotiváló tényezőt. Egykor az volt érvényben, hogy ha az iskolák duális osztályt nyitottak, akkor a normatívájuk egy részét megvonták, hiszen az iskolák helyett a munkáltatók költöttek erre a célra. Az iskoláknak pénzeszközeik csökkentése miatt nem állt érdekükben a rendszer keretében duális osztályokat nyitniuk. A törvénymódosítás után az iskola ismét a teljes normatívával rendelkezhet majd” – magyarázta az oktatási miniszter.

A munkáltatókat is jobban motiválják

A törvénymódosítás célja a duális oktatás támogatásán kívül a munkáltatók motivációjának növelése is. Ezt további adócsökkentő intézkedésekkel (pl.: az adóalapból leszámítható tétel megduplázásával és a gyakorlati oktatást szolgáló hosszú lejáratú vagyonnal kapcsolatos költségeknek a jövedelemadó-alapból való leírásával) és az állami oktatási programok munkapiaci szükségletekhez történő alkalmazkodásával érnék el. A módosítás a magániskolák számára is lehetővé tenné, hogy vállalati iskolákként működjenek.

Lenka Dorèáková, az Állami Szakoktatási Intézet (ŠIOV) munkatársa elmondta: a rendszerbe eddig 2661 középiskolás kapcsolódott be. „A tanulók duális oktatás iránti érdeklődése ugyanakkor folyamatosan emelkedő tendenciát mutat” – fűzte hozzá.

Branislav Gröhling parlamenti képviselő szerint a duális oktatás rendszerének bevezetése után két évvel leszögezhető, hogy a szakközépiskolák részéről mégis a vártnál kisebb érdeklődés mutatkozik ezen oktatási forma iránt.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS