Mire figyelnek fel a betörők? - Több a lopás nyáron

hirek.sk 2012. július 21., 11:14
KIRÁLYHELMEC. A nyári hónapok alatt érdemes fokozottan óvni értékeinket. A huzamosabb időre felügyelet nélkül hagyott porta ugyanis gyakran betörők célpontja.

Bár a rendőrség statisztikája szerint az elmúlt 3 évben csökkent a lakásbetörések száma, tavaly augusztusban újra megemelkedett. Bodrogközben is gyakran hallani betörésekről. A Királyhelmecen élő Dócs család egy évvel ezelőtt lett fosztogatók áldozata. 3000 euró értékben vittek el hétvégi házukból használati tárgyakat és élelmiszert. A rendőrség eljárást folytat az ügyben de az elkövetőt még nem találta meg.

„Megfigyelték, hogy milyen gépekkel dolgozunk, mi található az udvarunkon, milyenek a szokásaink. Amikor észrevették hogy két napig kevesebb itt mozgás, profi módon kirabolták a lakást. Tárt ajtók fogadtak bennünket másnap. Olyan óvatosan törték fel az ajtókat, hogy nem rongáltak meg semmit. Az értéktárgyak között válogattak. Konkrétan kerti eszközöket vittek el, motoros fűrészt, motoros fűnyírót, fúrókat, barkácsgépeket és élelmiszereket. A rendőrségen bejelentést tettünk. Az eredmény természetesen az lett, hogy ha nyomra bukkannak, értesítenek bennünket" - mesélte el portálunknak az egyik családtag, Dócs Ottó.

Mint kiderült, két gépkocsiba pakolták a betörők a Dócséktól elorzott zsákmányt. "Két autónyom maradt utánuk. Furgonokkal járnak, tehát előre kitervelik az egészet. Tudták, hogy kell nyitni az ajtót, milyen zárszerkezetek vannak" - magyarázta a károsult.

Dócsék története egy a sok közül. A betörők indítéka és módszerei eltérőek.

Michal Slivka, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Hírek.sk-nak azt mondta, hogy az utóbbi három év betörési statisztikája csökkenő tendenciát mutat, ezen csak az augusztusi hónap rontott. Általánosságban azonban elmondható, hogy a betöréses lopások száma évről évre alacsonyabb.

Míg 2009-ben összesen 2330 betörésről érkezett bejelentés, 2011-ben 1876-ról, 2010-ben pedig csak 1714-ről. „Ebből láthatjuk, hogy az ingatlanokba való betörések száma csökkent. Az esetek többségében a betörők erőszakkal hatoltak be a házakba vagy a lakásokba, kifeszítve az ablakok vagy az ajtók zárait"- nyilatkozta a szóvivő. A betörések egyharmadát sikerült felderíteni az említett időszakban.

A napokon át lehúzott rolók vagy behúzott sötétítők jelzik a betörőknek, hogy a házban nem tartózkodik senki. A megtelt postaláda is figyelmeztető jel, ha nem ürítik ki rendszeresen. Ajánlatos ezzel valakit megbízni a szomszédok közül vagy a baráti, rokoni körből. További jó tanács, hogy az idegenek előtt és a szociális hálón se beszéljünk a tervezett utazásról. Aki megengedheti, ruházzon be ingatlanja védelmébe. Hatékony megelőzés lehet betörők ellen a biztonsági ajtó, a biztonsági zárak vagy a riasztóberendezés.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS