2018. szeptember 10., 15:14

Mindent a betegekért - ígéri a kormányfő

Kezdetét vette a kórházi ágyak cseréje. A pozsonyi Antolská utcai kórházban hétfőn 70 új kórházi ágyat adtak át.

korhazi-agyak.jpg
Fotó: archívum

Peter Pellegrini (Smer-SD) ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy

mindent meg kell tenni a páciensek komfortjáért, akik a csúcsminőségű beavatkozás után megérdemlik a megfelelő körülményeket a lábadozáshoz.

Az állami kórházakban összesen 8100 új ágyat biztosítanak. „Azt ígértük, hogy a kórházainkba több ezer új ágy kerül, és ezzel lecseréljük a sokszor 20-30 éves darabokat. Ezek közül sok nem teljesíti a szükséges paramétereket” – magyarázta a miniszterelnök.

Az új ágyakat már a páciensek és a nővérek is kipróbálták. A pozsonyi Egyetemi Kórházba (UNB) több mint 2300 új ágy kerül. A kormányfő úgy véli, hogy „hamarosan tanúi lehetünk a szlovák egészségügy minőségi változásának”.

A kormányfő ezenkívül nagy felújításokat ígért az egészségügyben. „Uniós forrásokból felújítják a besztercebányai Egyetemi Gyermekkórházat. Az állami költségvetésből 80 millió eurót fordítanak a besztercebányai Egyetemi Kórház és a főrévi kórház felújítására” – tájékoztatott.

Andrea Kalavská (Smer-SD-jelölt) egészségügyi miniszter emlékeztetett: „Mindegyik ágyhoz ún. antidekubitus matrac tartozik, amelyek meggátolják a felfekvések kialakulását. A páciensek átlagosan nyolc és fél napot töltenek kórházban, ezért a minőségi ágy fontos része a gyógyulási folyamatnak” – magyarázta. Kalavská azt is elmondta, hogy a minisztérium társadalmi intézményekbe küldi a használt ágyakat, amelyek már jelezték az igényüket ezek iránt.
„Az új ágyak nagy segítséget jelentenek. Sok esetben az ágycsere hosszú évek után történik. Ez egyaránt jó hír a pácienseknek és az egészségügyi dolgozóknak” – közölte Juraj Kovács, az UNB vezérigazgatója.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.