Mi hátráltatja a Dunaradvány és Neszmély közötti kompjárat megvalósulását?

hirek.sk 2018. március 22., 18:22
DUNARADVÁNY. Már a láthatáron az egyike azon 25 határátkelőhelynek, amelyek a Magyarország és Szlovákia közötti egyezmény alapján létesülnek. Konkrétan a felvidéki Dunaradvány és a magyarországi Neszmély közötti kompjáratról van szó. A komp révén a két település közötti 40 kilométeres út, 800 méterre csökken. A szlovákiai oldalon azonban egyelőre nem áll rendelkezésre a szükséges pénz.

„Ma egy hozzávetőleg 42 km-es távolságról beszélünk, ha el szeretnénk jutni Neszmélyre" – közölte Dunaradvány (Radvaò nad Dunajom) polgármestere, ¼ubomír Púchovský.

A két település rokoni és baráti szálak által egymáshoz kötődő lakóit a jövőben csupán egy 800 méteres vízi határátkelőhely választaná el egymástól. „A legenda szerint az egykori dunai réven maga Mátyás király is átkelt. A kapzsi révészt, aki túl sok pénzt követelt, figyelmeztetésképpen egy hegyen, amelyet ma is Akasztó-hegynek hívnak, felakasztatta" – mondta el a magyarországi Neszmély polgármestere, Janovics István.

A komp a gyalogos, a kerékpáros és a személygépkocsi forgalmat egyaránt szolgálja majd. „Egy jövedelemmel kecsegtető rekreációs zónáról van szó, az infrastruktúra a turisták számára is elsőrendű" – közölte az Ister Granum igazgatója, Nagy Péter. A projektek és a tanulmányok elkészültek, csupán az engedélyek kiadására és az anyagiakra várnak.

A forrásösszegre az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretén belül nyújtották be igényüket. „Valamivel több, mint másfél millió euróról beszélünk a szlovákiai oldalon, s nem egészen két és fél millió euróról a magyaron. Mivel kétoldalú egyezményről van szó, így bizonyos szintű prioritást élvezhet" – vázolta Nagy.

Míg Dunaradvány 5 százalékos önrész előteremtésére kényszerül (cca. 75 000 euró), addig Magyarországon a projekt állami és prioritást élvez. „Megvalósítását az állam állja, a településnek semmit sem kell ráfordítania" - közölte Janovics.

„Költségvetésünk 402 000 euró. Nagyon üdvözölném, ha valamely minisztérium vagy adott esetben a Kormányhivatal segítségünkre lenne ebben" reagált Dunaradvány polgármestere, Púchovský.

Ha mindez rendelkezésre áll majd, következő lépésként megkezdődhet az új kompjárat létesítése. „Ha idén megkezdődik az építkezés, akkor 2019 őszén már utazhatunk" – fogalmazta meg reményét Janovics. Felvidéki oldalon már kissé óvatosabban nyilatkoznak, ami a meder, a kikötő, a sorompó és az odavezető út kialakítását illeti. „Mindezek egytől-egyig közbeszerzések tárgyát képezik, vagyis nem annyira rugalmasak" – mondta Nagy.

Forrás: Noviny.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS