Mészáros András a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács új elnöke

hirek.sk 2017. december 09., 10:55
A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács 2017. december 7-én tartotta éves közgyűlését. Megválasztották a tanács új vezetőségét, az elnöki tisztet Mészáros András filozófus látja majd el.

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) tagjait először Kocsis Károly, az MTA Magyar Tudományosság Elnöki Bizottsága elnöke, illetve Morvai Tünde, az MTA HTMT osztályvezetője köszöntette, majd Dusza János és a szakosztályvezetők értékelték a tagok 2017-es tevékenységét.

A közgyűlésen immár másodszor került sor kiemelkedő fiatal kutatók díjazására, a díjazottak munkásságukról rövid előadás keretében is számot adtak. Baka Patrik díjazott Az utak, amelyeken nem mentünk végig. Az alternatív történelem és lehetséges szerepe az oktatásban címmel tartott előadást, Csáky Veronika a Genetikai kutatások a régészetben: Az archeogenetika jelentősége, vizsgálati tárgya és módszerei című előadásában ismertette kutatási eredményeit.

A közgyűlés második felében az alapszabály módosítása után került sor a SZMAT új vezetőségének megválasztására. A tagság a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács új elnökévé Mészáros András professzort, a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatóját, az MTA külső tagját választotta. A vezetőséget az elnökön kívül tudományterületenként egy-egy alelnök alkotja. Az újonnan megválasztott három alelnök, Vanèoné Kremmer Ildikó a bölcsészet- és társadalomtudomány területének, Kádasi Lajos az élettudományok, Dusza János leköszönő elnök pedig a matematika és természettudomány területének alelnökeként folytatja munkáját.

Forrás: Hírek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS