HIRDETÉS

Mesežnikov: a Smer túlbecsülte a migrációs válságot

hirek.sk 2016. február 06., 11:37
POZSONY. Az Irány-Szociáldemokrácia túlbecsülte a migrációs válságot, az ellenzék pedig a saját belső problémáit, illetőleg az egymás közötti viszonyokat – jelentette ki Grigorij Mesežnikov, a Közéleti Kérdések Intézetének vezetője.

Grigorij Mesežnikov szerint a jelenlegi kormánypárt alábecsülte az ország valós problémáit, mint amilyen az egészségügy és az oktatásügy, az ellenzék viszont a jelzett témák fontosságát. 

„Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) túlbecsülte az illegális bevándorlók kérdésének fontosságát, nem tudatosította, hogy a szlovák társadalom annyira nem idegengyűlölő, hogy ne vegye figyelembe a hazai, szlovákiai reális problémákat“ – vélekedik Mesežnikov, aki szerint éppen ezek az alábecsült problémák terelik egészen más síkra a vitát.

Az ellenzék margójára szólva a Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) igazgatója megjegyezte, hogy többségük csak az éppen aktuális helyzetre reagált. „Túlértékelték saját belső problémáikat. A lakosság felé közvetített üzeneteik „húzós“ témákat is tartalmaztak, többségük viszont csak a belső konfliktusokkal foglalkozott, ami a nevezett politikai spektrum állapotában is megmutatkozik“ – állapította meg Mesežnikov.

Mit mondta, az ellenzéknek sokáig tartott, míg hozzákezdtek az egészségügy és az oktatásügy témájának feszegetéséhez. „Alábecsülték a nevezett témák választási küzdelemben való jelentőségét. Az állampolgári kezdeményezésnek hála, még időben észbe kaptak. E téren többet vártam tőlük, bár a jelenlegi helyzet kicsit kedvez nekik“ – fejtette ki.

Az egyes politikai pártok választási programját tekintve Mesežnikov bírálta, hogy a de facto legerősebb politikai szerveződésnek gyakorlatilag semmiféle programja nincs. „Csupán egyszerű mondatok, a prioritások egyoldalú emlegetése. Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) ezzel azt kívánja jelezni, nincs szüksége koalíciós partnerekre, a társadalmi fejlődéssel elégedett, ezt kívánja folytatni“ – vélekedik Mesežnikov. A politológus elismeri, hogy a választók nagy része a program prioritásai alapján dönt, de arról is meg van győződve, hogy a program nélküli párt elveszett. „A Smer-SD arra számít, hogy a választó tudja, mit várhat tőlük. Ez felelőtlen hozzáállás. Õk a legerősebb párt, engem például érdekelne, hogyan oldanák meg a menekültkérdést EU elnöki posztját betöltő ország helyzetéből“ – jegyezte meg.

A szakember a választási programokat értékelve olyan területeket vett figyelembe, mint például a jogállamiság, a demokrácia vagy az alkotmányosság. „A jobbközép pártok esetében nagy az áthatás, miközben ezek a közös témák azt jelzik, valós, létező problémákról van szó” – mutatott rá, s példaként említette a közigazgatási rendszer felosztásának, a modernizációnak, a kompetenciák módosításának vagy a köztisztviselők anyagi felelősségének kérdéskörét, amelyek szinte minden jobbközép párt programjában megjelennek.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS