2019. november 2., 14:38

Menyhárt: a három párt megállapodása még nem a megoldás, de a Hídnak is el kell utasítania a Smerrel való kormányzást

A Pátria Rádió szombat reggeli műsorában Menyhárt József, az MKP elnöke és Ravasz Ábel, a Híd alelnöke a kudarcba fulladt tárgyalások hátteréről beszéltek. Menyhárt szerint még nem került pont az ötpárti tárgyalások végére, de a Smerrel való közös kormányzás elvetése sarkalatos kérdés. Ravasz ezzel szemben már nem lát valódi esélyt az ötpárti tárgyalások folytatására.

Menyhárt József, interjú
Galéria
+2 kép a galériában
Fotó: Rozsár Vince

Arra a felvetésre, mi vezetett oda, hogy bár ígéretes tárgyalások zajlottak az MKP és a Híd között, de mégsem sikerült megállapodni, az MKP elnöke úgy válaszolt:

bár korrekt tárgyalásokat folytattak a Híddal, végig a megoldást keresték, de a párt Országos Elnöksége úgy döntött, mindenkit oda kell hívni a tárgyalóasztalhoz.

Ilyen értelemben az elnökség csak kiegészítette az Országos Tanács korábbi döntését, nem felülbírálta.

Az OT ugyanis a Híd párttal folytatott tárgyalásokra adott felhatalmazást, felismerve, hogy végre be kell fejezni az évtizedes viszálykodást. Tudatósítanunk kell, hogy ez egy hosszú folyamat.

Ha megegyezésre törekszünk, mindenkinek meg kell találni a szerepét, ezért kezdeményezte az MKP az ötpárti tárgyalásokat

- hangsúlyozta Menyhárt.

Ravasz: jó kompromisszum lett volna a Régiók Pártja

Ravasz Ábel elmondta, az MKP elnökségi döntését követően csalódott volt politikusként és választóként is.

A Régiók Pártja szerinte jó kompromisszum lett volna, az MKP lépése történelmi léptekben is óriási hiba.

Ravasz szerint kitartottak amellett, hogy a két nagy pártnak kell megegyezni. A Híd alelnöke úgy vélekedett: kérdéses, hogy vissza lehet-e térni a tárgyalóasztalhoz, hiszen eddig a kampány helyett a megegyezésre fókuszáltak, erre tovább már nincs idő.

Ravasz Ábel, a Most-Híd alelnöke
Ravasz Ábel, a Most-Híd alelnöke

Min múlott a megegyezés?

A Híd alelnöke szerint

az Összefogás diktálta a feltételeket, "radikális és kompromisszumképtelen pozíciót vett fel, elkezdett keménykedni, és konfrontálta a Hidat".

Simon Zsolt pedig előre jelezte, hogy a Híddal nem hajlandó választási pártban indulni - Ravasz ezt az álláspontot korrektnek, de nem túl bölcsnek nevezte. A Híd alelnöke szerint emiatt nem maradt tere az ötpárti formációnak.

Menyhárt: sarkalatos pontnak bizonyult a Smer-SD-vel való együttműködés

Menyhárt szerint a kilenc év széthúzását azért kell befejezni, mert árt a közösségnek. Az MKP végig erre törekedett, de sarkalatos pontnak bizonyult a Smer-SD-vel való együttműködés.

Menyhárt hangsúlyozta,

a kormány maffiózókkal tartott kapcsolatot, ez vállalhatatlan az MKP választói számára.

A választók annak sem örülnének, ha szlovák párttal alakítanának ki szorosabb kapcsolatot, legyen szó akár Matovič pártjáról.

"Fel kell tennünk a kérdést: ha a választások után a Smer alakíthat kormányt, szeretnénk-e a partnerei lenni. Elnökségünk ebben nagyon egyenes és nyílt álláspontot képviselt, kimondta, hogy ezt mi nem szeretnénk" - fogalmazott Menyhárt.

A politikus hozzátette,

a három párt megállapodása még nem a megoldás, de a Hídnak az együttműködéshez el kell fogadnia a partnerei feltételeit.

Ravasz: ne zárjunk ki senkit előre

Ravasz szerint a tárgyalások három fontos téma körül zajlottak: legyen-e káderezés, milyen listán induljanak, kivel működjenek együtt. A Híd alelnöke hangsúlyozta,

pártja végig azon az állásponton volt, senkit sem szabad előre kizárni, sem a pártok politikusai, sem a lehetséges partnerek közül.

Ravasz elismerte, hogy a kormányra lépés népszerűtlen döntés volt, de hozott eredményeket, a kampány során ezekről kell beszélni.

A hidas politikus szerint a kisebbség számára a kormányzati szerepvállalás garantálja a jogok biztosítását. Szerinte 2020 februárját követően az lesz a kérdés, ki kivel tud kormányozni, mivel nincs garancia egy stabil kormányra.

Menyhárt: a káderezés nem jó megoldás, de a politikusok tetteinek következményei vannak

Menyhárt arra emlékeztetett, hogy az MKP Kassa megyében felvállalta az együttműködést a Smerrel, ám ez rossz döntésnek bizonyult, a párt választói nem támogatták.

Az MKP csak azért tud dolgozni, amiben hisz

- hangsúlyozta a pártelnök.

Az MKP elnöke szerint az elmúlt négy évben azért ért el kevés eredményt a Híd, mert nem volt erős képviselete. A pártelnök hangsúlyozta,

a káderezés nem jó megoldás, de a tetteknek mégis következményei vannak.

Kié a felelősség a tárgyalások kudarcáért?

Ravasz szerint a felelősséggel szembe kell nézni, hiszen komoly társadalmi elvárás volt a megegyezésre.

A Híd alelnöke oltár előtt hagyott vőlegénynek érzi magát, de már nem lát esélyt a tárgyalások felújítására.

Menyhárt szerint újra lehet gondolni az együttműködés szándékát, de a Smer elutasítása kardinális kérdés.

A pártelnök szerint továbbra is az egységre kell törekedni, de leginkább egy értelmezhető jövőképre van szükség.

Menyhárt József, interjú
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.