Mennyit költhetnek az államfőjelöltek?

hirek.sk | TASR 2019. január 12., 08:39

Az államfőjelöltek legfeljebb félmillió eurót költhetnek az elnöki kampányra, ebbe az összegbe beleszámítódik az általános forgalmi adó is. A költségkeret mindkét fordulóra vonatkozik.

A kampányra fordított pénzösszegeket a jelölteknek egy transzparens számlán kell vezetniük. A kampány január 10-én kezdődött, a Törvénytárban ezen a napon tették közzé a választások kihirdetéséről szóló határozatot. A választások napja előtt 48 órával kampánycsend lép életbe.

Az elnökválasztásra március 16-án, szombaton kerül sor, a második forduló március 30-án esedékes.

A költségkeretet a választási kampányról szóló törvény határozza meg. Ebbe azok a promóciós kiadások is beleszámítódnak, melyeket a jelölt a választások napjának kihirdetése előtti 180 napban fizetett ki.
Az államfőjelölt a kampányával összefüggésben adományokat és ingyenes szolgáltatásokat is elfogadhat, de csak olyan személytől, aki állandó lakhellyel rendelkezik Szlovákia területén, vagy olyan cégtől, amelynek Szlovákiában van a székhelye, illetve olyan politikai párttól, amelyet Szlovákiában jegyeztek be.

A választási kampányra fordított pénzösszegeket a jelöltnek egy külön erre a célra szánt bankszámlán kell vezetnie. Erre a számlára legkésőbb a választások napja előtt 48 órával lehet pénzt utalni.

„A külön erre a célra szánt bankszámlán szereplő adatokat, illetve a tranzakciók áttekintését ingyenesen, állandó jelleggel hozzáférhetővé kell tenni harmadik személyek számára”

– fogalmaz a törvény.

A harmadik fél pozíciójában politikai párt is folytathat az elnökválasztással kapcsolatos választási kampányt.

A márciusi elnökválasztás több mint 12,7 millió euróba fog kerülni

A márciusi elnökválasztás várhatóan több mint 12,7 millió euróba fog kerülni.

A Belügyminisztérium költségvetéséből több mint 11 266 873 eurót, a Statisztikai Hivatal költségvetéséből pedig 1 494 750 eurót fordítanak erre a célra. Ez a 2019-es szlovákiai elnökválasztás szervezési és technikai oldalának biztosításáról szóló javaslatból derül ki.

A feltüntetett összeg mindkét forduló kiadásait fedezi. A belügyi tárca által biztosított összegből térítik a választási bizottságok tagjainak és jegyzőkönyvvezetőinek a munkadíját, továbbá a szavazólapok, az iránymutatók és tájékoztató jellegű anyagok, valamint a választási nyomtatványok kinyomtatásának költségeit. A maradékból a választási bizottságok tevékenységét és a szavazóhelyiségek felszerelését biztosítják, továbbá a közrend fenntartását a választások napján. A Statisztikai Hivatal által biztosított összeget a választások eredményeinek feldolgozására fordítják.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS