Megvertek a gyászolók egy pincérnőt Gölnicbányán

hirek.sk 2012. augusztus 09., 15:16
GÖLNICBÁNYA. Életveszélyes helyzetet élt át Gölnicbányán egy 21 éves pincérnő. Több tucat támadója földre lökte, rúgták, verték, aminek következtében nyakcsigolya- és gerincsérülést szenvedett. Az eset hatalmas felháborodást keltett a városban.

A 21 éves pincérnő négy napot töltött kórházban. Nemcsak ő sérült meg a halotti toron. Támadói a nagynénjét is bántalmazták. Az előzmények egy tragédiához vezethetőek vissza.

Gölnicbányán vízbe fulladt egy 4 éves kisfiú. A család halotti tort hívott össze abba a helyi vendéglőbe, ahol Michaela Šimová dolgozott. Bár a megrendelés 40 személyre szólt, közel 150-en érkeztek a helyszínre.

„Volt náluk alkohol, és ittak. Az incidens azzal kezdődött, hogy az egyik nő rohamot kapott, és elesett. A többiek kivitték, és egy pohár vizet kértek. Utánuk mentem. Az a nő hirtelen nagyon hisztérikussá vált. Ok nélkül tépni kezdte a ruhámat, a hajamat és tönkretette a barátom szüleitől ajándékba kapott láncomat. Fokozatosan tömegpszichózis alakult ki“ – idézte fel a lány a történteket a Korzár napilapnak. Azt mondta, akkor vált pokolivá a helyzet, amikor védekezni kezdett, és önkéntelenül egy poharat dobott a támadói felé. Eltalálta az egyik roma nőt, ami olaj volt a tűzre.

"Egy csoport ledöntött a földre, és ütlegelni kezdett. A többi roma tétlenül nézte ezt. Az egyik férfi azonban segített. Azt mondta: fuss a bár mögé!“ Hiába menekült azonban a pincérnő a szomszédos helységbe, a felbőszült csoport oda is követte.

„Láttam, hogy szalad felém az unokahúgom, nyomában egy sereg emberrel" - fűzte hozzá az elmondottakhoz a másik kárvallott,  a 21 éves Michaela nagynénje, Zlatica Jankalová, aki szintén a vendéglátóhelyen tartózkodott az incidens idején. A feldühödött vendégek őt sem kímélték. "Hirtelen közel húsz pár kéz volt a fejemen. Tépték a hajamat, ököllel vertek. Sikerült elbújnom a szemeteskosarak közti résbe. Láttam, hogy az eszeveszett emberek  csépelik az unokahúgomat. Ledöntötték őt a földre, rugdosták. Féltem a segítségére sietni, ezért csak hangosan imádkoztam. Hirtelen csend lett, az emberek elmentek. Azt mondtam, hogy Isten meghallgatott“ –  emlékezett vissza a történtekre.

Az összevert nők az utcára szaladtak, ahol segítségért kiáltoztak. Utólag mindketten sajnálják, hogy vendéglőjükben vállalták a halotti tor megrendezését. A többi vendéglátós előrelátóbb volt. „Mindenhol elutasították őket. Aznap inkább bezárták a vendéglőket. Senki nem akarta őket beengedni. Féltek a problémáktól. Én megsajnáltam őket“ – jegyezte meg Zlatica Jankalová.

Mindkét nő nyakcsigolya-sérüléseket szenvedett, Michaela a verés óta gerincbántalommal is küszködik. A teste tele van horzsolásokkal, véraláfutásokkal.  „Minden nap sírok. Félek kimenni az utcára, pánikrohamaim vannak. Amikor kivizsgálásra kell mennem,  azt kérdezgetem: hogyan élek majd tovább ebben a városban?“ – vallotta be a lány.

Az összeférhetetlen lakosok nagyon sok problémát okoznak Gölnicbányának. Ez az eset minden eddiginél jobban felkorbácsolta az indulatokat. A helyi polgárok tiltakozó menetet szerveznek az egyik közösségi hálón. „Létrehoztam egy csoportot, hogy minél többen megtudják, mit tesz nálunk ez a kisebbség. Azt akarjuk, hogy a bűnösöket megbüntessék – ezt ne söpörjék a szőnyeg alá!“ – osztotta meg véleményét a helybeli Jaroslav Jasenèák.

Gölnicbányán az a hír terjed, hogy bőrfejűek érkeztek a városba. Talán ezért üres a ház, ahol a pincérnő támadói laknak. A szomszédjaik szerint félelmükben rejtőztek el - írja a Korzár.

„Tárgyaltunk az állami rendőrséggel. Megerősítettük a városi rendőrségi alakulatokat. Ami az esetleges tiltakozó menetet illeti, a városi hivatalnál erre még senki nem kért hivatalos úton engedélyt “ – mondta Ladislav Gross alpolgármester a lap érdeklődésére.

Jana Mésarová, a Kassai Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője szerint még vizsgálják az esetet.

Legutóbb  július 19-én sokkolta Gölnicbánya lakosait egy hasonló incidens. Akkor egy 14 éves helybeli fiú támadott meg és bántalmazott egy 63 éves férfit a vasútállomás mellett.

Forrás: Korzár
0 HOZZÁSZÓLÁS