Megszűnhet a gyógyszerhiány, kevesebb lehet a visszaélés

hirek.sk 2017. január 10., 17:32
POZSONY, KOMÁROM. Megszűnhet a gyógyszerhiány a gyógyszertárakban. Egy új szigorítás értelmében tiltják a Szlovákiában forgalmazott gyógyszerek re-exportját, magyarul azt, hogy busás haszonért cserébe külföldön kerüljenek értékesítésre a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények, miközben azokból idehaza is állandó vagy gyakori hiány tapasztalható.

Mint Brinzik László komáromi gyógyszerész portálunknak nyilatkozva rámutatott, olyan cégek alakultak, amelyek a gyógyszereket törvényesen felvásárolhatták. „Kvázi nagyraktárként működtek, de nem a végfelhasználóhoz, a páciensekhez jutott el a gyógyszer, legalábbis nem az országon belül, hanem kivitték azokat. Ezáltal hiány keletkezett a hazai piacon” – magyarázta.

Ezentúl a törvény tiltja a re-exportot, emellett szigorúan leköveti a gyógyszerek és a gyógyhatású készítmények áramlását az országon belül.

„Ebbe a láncba úgy nyúltak bele, hogy a patikából a gyógyszer, ha nem pácienshez kerül, akkor bizonyos esetekben kerülhet másik patikába vagy vissza a nagyraktárra, de minden ilyen mozgást nyilván kell tartani, visszamenőleg öt évet dokumentálni kell, és ezután megint csak a végfelhasználóhoz kerülhet a gyógyszer. Az ún. re-export megszűnt” – fejtette ki Brinzik László. Véleménye szerint az intézkedés legnagyobb hozadéka az, hogy a piac megtisztul. „Több tucat, ha nem több száz olyan cég fog becsukni, amik kifejezetten erre specializálódtak. A gyógyszerhiánynak is meg kellene szűnnie, ugyanis a gyártók is szigorítást kaptak. Igaz, hogy egy kis időbeli csúsztatással, április elejétől, de ők is kötelesek lesznek ezeket a mozgásokat felügyelni” – tette hozzá.

Trükközni nem nagyon éri meg, hiszen a kiszabható büntetés a gyógyszerekkel kapcsolatos visszaélés és törvénytelen viszonteladás esetén 100 ezertől egymillió euróig terjedhet. A törvénymódosításnak köszönhetően az eddig nehezen beszerezhető gyógyszerek is elérhetővé válnak, a gyógyszerellátás rendszere pedig felélénkülhet, hiszen április 1-től a patikában legkésőbb 48 órán belül kötelesek kiadni bármelyik szlovákiai piacon jegyzett készítményt a páciensnek.

0 HOZZÁSZÓLÁS