2018. szeptember 10., 20:35

Mégsem lesz olyan egyszerű a pálinkafőzés? Így változhat a "pálinkatörvény"

A Most-Híd párt képviselői módosító javaslatot készítenek ahhoz a törvényjavaslathoz, amely legalizálná az otthoni pálinkafőzést, ha a pálinkát csupán saját használatra állítják elő.

pálinka
Fotó: Pixabay

Az egyik változás, hogy

újabban le kellene plombáltatni a pálinkafőző berendezést.

„Ez azt jelenti, hogy a berendezés egész évben le lesz plombálva. Amikor valaki pálinkát akar előállítani, ezt be kell jelentenie a vámhatóságnak, és az leveszi az ólomzárat, később pedig az ismét lezárja a berendezést. Ez az eljárás megegyezik az ausztriaival. Egy olyan modellt másoltunk le, amelyet ott használnak, és amely működik” – ismertette a módosító javaslatot Peter Antal, a módosítás egyik kidolgozója.

A módosítás pontosan meghatározza azokat a körülményeket, amelyeknek teljesülniük kell a saját pálinka előállításakor.

Egy év alatt maximum 25 liter pálinkát lehetne előállítani. A főzés legfeljebb egy 100 literes desztillálóberendezésben történhetne.

Abban az esetben, ha egy háztartáson belül többen is teljesítik a magánfőzés kritériumait, akkor is csak 25 liter pálinkát lehetne előállítani egy évben az egész háztartás részére.

A további kritériumok között szerepel a 18 éves korhatár; hogy csak saját termesztésű gyümölcsöt lehet felhasználni;

illetve hogy a pálinkafőző berendezésnek meg kell felelnie a törvény által megszabott feltételeknek. Az előállított alkohol továbbá nem kerülhet piaci forgalomba.

„Az illegális pálinkafőzés nagy méreteket ölt. A szeszfőzdék saját felmérése alapján körülbelül 40 ezren főzik illegálisan a pálinkát” – mondta Antal. Szerinte ezért két lehetőség van: az állam szigorúan fellép az illegális pálinkafőzés ellen, vagy rendezi a jogi helyzetet, és az ilyen főzést nem tartja többé törvényellenes tevékenységként számon.

A Szlovák Élelmiszeripari Kamara fenntartásokkal fogadta a törvényjavaslatot. A kamara szerint a javaslat ellentétben áll az EU törvényeivel és egyúttal veszélyes.

Továbbá meg van róla győződve, hogy Szlovákiában jól működik a szeszfőzés. Az emberek szakértői felügyelet mellett, szakmailag jóváhagyott lepárló berendezések segítségével, ellenőrzés alatt állíthatják elő a pálinkát. A kamara szerint

a javaslat azért is veszélyes, mert nincs megszabva, hogy a főzés milyen helyiségben kell, hogy történjen, ahogy az sem, hogy milyennek kell lennie a főzőberendezésnek, illetve kérdéses a főzés ellenőrizhetősége is.

Eduard Heger (OĽaNO) ellenzéki képviselő is a veszélyekre hívta fel a figyelmet. „Ha valami tényleg bonyolult, akkor az a szeszfőzés. Az EU nem engedélyezi az alkohol magán célú előállítását. Hogy miért? Mert veszélyes” – állapította meg Heger azzal, hogy szerinte az állami költségvetésben is hiányok keletkeznének az alkohol után befizetett adó kiesése miatt. Ezért olyan törvény kidolgozásában látja a megoldást, amely csökkentené az illegális pálinkafőzés mértékét.

Antal szerint meglepő, hogy a szeszfőzdék küzdenek a javaslat ellen, miközben az illegális szeszfőzés nem okoz gondot a számukra. „Sem a szakmai egyesületektől, sem az élelmiszeriparban nem hallottam, hogy valami olyan dologra figyelmeztetne valaki, ami törvénybe ütközik, és amellyel az állam nem foglalkozik. Az a baj ezzel, hogy valaki 25 liter pálinkát főzhet magának? Hiszen saját maga bevallja, hogy ezt csinálja, és befizeti az adót.

Az már az államon múlik, hogy milyen ellenőrző mechanizmusokat talál ki, és hogy ezt hogyan állítja be

– tette hozzá Antal. Szerinte a szeszfőzés jól működő rendszeréről sem lehet beszélni, hiszen az emberek „feketén” főzik otthon a pálinkát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.