Megkezdődött a Sátor-banda pere, kilenc gyilkosság szerepel a vádiratban

hirek.sk | TASR 2018. május 15., 16:14

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS) kedden megkezdődött a dunaszerdahelyi Sátor-bűnbanda pere. A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze több súlyos bűncselekmény, többek között kilenc gyilkosság, bűnszervezet alapítása és működtetése, illetve hűtlen kezelés és strómanokon keresztül történő jogosulatlan áfavisszaigénylés miatt emelt vádat a banda tagjai ellen.

Fotó: TASR

N. „Csonti” Zsolt és társainak pere a besztercebányai Büntetés-végrehajtási Intézetben vette kezdetét. A 14 vádlott közül tizenegyen jelentek meg a bíróságon. Hatan, köztük N. Zsolt is, előzetes letartóztatásban vannak.

A bírói tanács elnökének tájékoztatása szerint az egyik vádlott, egy nő a tárgyalás kezdete előtt meghalt. Egészségügyi problémákra hivatkozva nem jelent meg a bíróság előtt Boris D. rendőrtiszt sem, akit azzal vádolnak, hogy információkkal látta el a Sátor-banda tagjait.

Az ügyész a vádiratban megállapította, hogy a Sátor-banda minimálisan 1999 és 2010 között tevékenykedett elsősorban Dunaszerdahelyen, de a Galántai, Komáromi járásokban, illetve az ország más pontjain, és Magyarországon is.

Az egyik legbrutálisabb kivégzés, amely a néhai Sátor Lajos által vezetett bűnbanda számlájára írható, Reisz Andor meggyilkolása volt, akit 2006-ban lőttek le, majd holttestét állítólag feldarabolták, egyes részeit ledarálták, és a folyóba dobták.

N. Zsolt és ügyvédje nem kommentálta a vádakat sem a bíróságon, sem a médiának. Két másik vádlott ügyvédje a vádiratot törvénytelennek minősítette, kifogásolták a bűntettek jogi besorolását és figyelmeztettek a kellő számú releváns bizonyíték hiányára. Állításuk szerint olyan állítólagos gyilkosságok ügyében is vádat emeltek, melyek esetében nem került elő a holttest, illetve a csontmaradványok, ezért nem bizonyítható, hogy az állítólagos áldozat már nem él.

A dunaszerdahelyi banda ellen hamis vád bűncselekménye miatt is eljárás folyik. Korábban megpróbálták lejáratni Jaroslav Spišiak volt rendőrfőkapitányt.

0 HOZZÁSZÓLÁS