Megint az államfőt tartják a legmegbízhatóbb politikusnak

hirek.sk | TASR 2018. szeptember 13., 13:40

Az AKO ügynökség felmérése alapján, amelyet augusztus 30-a és szeptember 5-e között végeztek, Andrej Kiska államfő a legmegbízhatóbb politikai vezető. A megkérdezettek 62 százaléka bízik benne. A második helyre Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő került, a harmadik legmegbízhatóbb politikus pedig a Most-Híd párt elnöke, Bugár Béla lett.

Fotó: TASR

Pellegrini a megkérdezettek 48 százaléka szerint a legmegbízhatóbb, ugyanakkor 45 százalékuk nem bízik benne. Bugárban a megkérdezettek 45 százaléka bízik, 51 százalékuk pedig nem. Kiska esetében a bizalmatlanok aránya 35 százalékon volt. A negyedik helyen az SaS elnöke, Richard Sulík végzett. Benne 40 százalék bízik, 55 százalék viszont nem. Az ötödik helyet Andrej Danko (SNS) parlamentelnök szerezte meg 37 százalékkal, miközben a megkérdezettek 57 százaléka bizalmatlan vele szemben.

A felmérés szerint a legkevésbé megbízható politikus Marian Kotleba (ĽSNS), akiben a megkérdezettek 78 százaléka nem bízik. Őt Robert Fico (Smer-SD) követi 70 százalékkal, majd Igor Matovič (OĽaNO) 63 százalékkal. Boris Kollárban (Sme rodina) a válaszadók 58 százaléka nem bízik, akit Andrej Danko követ az ötödik helyen. Andrej Hlina (KDH) 46 százalékot ért el ezen a téren, ugyanakkor a megkérdezettek 24 százaléka megbízhatónak tartja.

Az ügynökség a politikusokba vetett bizalom, illetve a velük szembeni bizalmatlanság mértékét vizsgálta 1000 válaszadóból álló reprezentatív mintán. A telefonos felmérés során a megkérdezettek a következő utasítást kapták: „Egyes politikusok neveit véletlen sorrendben fogom felolvasni, és ön, kérem, mindegyiknél mondja meg, hogy az adott politikust megbízhatónak tartja-e.”

0 HOZZÁSZÓLÁS