Meghatározó lesz a foglalkoztatás növelése és a bürokrácia csökkentése

hirek.sk | TASR 2018. április 25., 15:29

A munkanélküliség csökkentése, a hároméves kor alatti gyerekek számára biztosított gyermekgondozók férőhelyeinek bővítése, illetve a vállalkozók adminisztratív terheinek csökkentése – ezek a célkitűzések is szerepelnek az elkövetkező két évre szóló Nemzeti reformprogramban, melyet szerdai ülésén fogadott el Peter Pellegrini (Smer-SD) kormánya.

Fotó: TASR
Szlovákia számára a legnagyobb kihívást továbbra is az alapfokú oktatás minőségének javítása, a munkaerőpiac, valamint az egészségügyi ellátás jobbá tétele jelenti. A program rámutat, hogy a munkanélküliségi ráta 2017-ben a legalacsonyabb volt Szlovákia megalakulása óta. A kormány célja, hogy csökkentse a tartós munkanélküliséget is, ennélfogva jelentősebb mértékben fogják támogatni az álláskeresők képzését és átképzését. Prioritás lesz továbbá a hároméves kor alatti gyerekek számára biztosított gyermekgondozók férőhelyeinek bővítése, hogy megkönnyítsék az édesanyák visszatérését a munkaerőpiacra.

Az oktatás területén a cél a tanári hivatás vonzerejének fokozása, elsősorban a tanári fizetések emelése által. A pedagógusok jobb bérezésétől az oktatás színvonalának emelkedését várja a kormány. Tervezik az akkreditációs bizottság megreformálását is, az iskolákat pedig arra fogják ösztönözni, hogy csatlakozzanak a duális képzéshez.
Az egészségügy területén fokozatosan bevezetésre kerül a diagnosztikai csoportok szerinti díjszabás, továbbá kiépítik és bővítik az állandó sürgősségi osztályok hálózatát is.

A kormány folytatja az adóelkerülések elleni küzdelmet is, kiemelt figyelmet szentelve az általános forgalmi adó (áfa) beszedésének. A Pénzügyi Igazgatóság bevezeti az adóalanyok megbízhatóságának értékelését, valamint az adótartozással rendelkező személyek kockázatértékelő rendszerét. Bevezetik az elektronikus számlázást és az elektronikus pénztárgépeket is, melyek online lesznek összekötve a Pénzügyi Igazgatóság rendszerével.

A gazdasági minisztérium előkészít egy új intézkedéscsomagot a vállalkozók bürokratikus terheinek csökkentésére. Egyszerűsítenék a vállalkozás módját is.
Az igazságügy területén a kormány megoldást keres a régi végrehajtási eljárásokra, és előkészíti a felügyeleti jogra vonatkozó reformot is, melynek célja az egészségkárosodott személyek jogállásának javítása, valamint az idősek hatékonyabb védelme.

0 HOZZÁSZÓLÁS