Megerősítve: oxigénhiány miatt pusztultak el a halak a Kis-Dunában

hirek.sk | TASR 2018. június 13., 11:49

A Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőség (SIŽP) a szlovák sajtóügynökségnek megerősítette, hogy oxigénhiány okozta a halak múlt heti tömeges pusztulását a Kis-Dunában.

Illusztráció Fotó: MTI

A felügyelőség ellenőrizte a folyó érintett szakaszát, Pozsony Vereknye városrészétől egészen a szenci járásbeli Fél  községig.

A halak pusztulását először horgászok jelentették a felügyelőségnek péntek (6.8.) délután, később rendőrök is. A felügyelőség emlékeztetett: szerdán (6.6.) és csütörtökön (6.7.) Pozsonyban és környékén magas volt a levegő és a folyók vizének hőmérséklete, továbbá özönvízszerű esőzésekre került sor, melyek következtében több útszakasz is víz alá került.

A heves esőzés következtében rendkívüli mértékben megemelkedett a vereknyei központi szennyvíztisztítóba befolyó szennyvíz mennyisége, ennek következtében sor került a szennyvízgyűjtő tehermentesítésére.

A Kis-Duna vize ezt követően zavarossá vált, és csökkent az oxigéntartalma is (a pénteki érték 3,9-4,5 mg/l volt), ami a halak pusztulását okozta.

A felügyelőség felkérte az illetékes hatóságot, illetve a Szlovák Horgászszövetség Pozsony II. Városi Szervezetét, hogy távolítsák el a haltetemeket. Tibor Dányi, a Szlovák Horgászszövetség Pozsony II. Városi Szervezetének elnöke is azt valószínűsítette korábban, hogy a halak a víz alacsony oxigéntartalma miatt pusztultak el. Hozzátette: a Kis-Dunában ilyen eset már többször is előfordult, és főleg az olyan özönvízszerű esőzések után gyakori, amilyenre szerdán (6.6.) került sor a fővárosban.

„Minden csatornavíz a szennyvíz-tisztítóba folyik, amely ilyenkor nagyobb mennyiségű vizet ereszt ki magából”

magyarázta Dányi, hozzáfűzve: ha a szennyvíz-tisztítóból származó, alacsonyabb oxigéntartalmú víz nagyobb mennyiségben kerül a folyóba, az a halak pusztulását eredményezheti.

A vereknyei szennyvíztisztító telep üzemeltetője, a Pozsonyi Vízügyi Társaság (BVS) a hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy nem engedett ürüléket a Kis-Duna vizébe. Hozzátették: a vereknyei szennyvíztisztító üzemeltetése az üzemeltetési renddel és a vízügyi határozattal összhangban történt.
Vereknye városrész vezetése hétfő (6.11.) reggel vizsgálatot indítványozott a Kis-Duna vizének lehetséges szennyezése ügyében. Ezzel egy interneten terjedő videóra reagáltak, amelyet a halak tömeges pusztulásáról készítettek.

Martin Kuruc polgármester állítása szerint a szennyezés több forrásból is származhat, ezért felkérte a pozsonyi Járási Hivatalt és a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy indítsanak vizsgálatot az ügyben.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS