HIRDETÉS

Megérkezik a tél

hirek.sk 2017. november 11., 10:11
POZSONY. A hét eleji kellemes, napos időjárást fokozatosan felváltották az alacsonyabb hőmérsékletek, a felhők, a köd. Az időjárás ezen a hétvégén romlik el igazán, már télies jellege lesz. A rossz időt Márton napja hozza el, de Márton csak a magasabban fekvő területeken jár majd fehér lovon.

A mai napon, Márton napján az ország nagy részén még egészen jól alakul az időjárás, Szlovákia északi részén 5 Celsius-fok, délen 10 vagy annál is több Celsius-fok várható. Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa megjegyezte, a mai hőmérsékleti értékek nem közelítenek majd a korábbi években az adott napon feljegyzett minimális és maximális rekordokhoz. Márton napján a legmelegebb 2014-ben Zsolnán volt, ahol +20,3 Celsius-fokot mértek. 1988-ban Erdőtkán (Oravská Lesná) volt ezen a napon a leghidegebb, a nappali hőmérséklet -16 Celsius-fok volt.

„Szombaton este és vasárnapra virradóra rosszabbra fordul az időjárás. Területünkre jelentős hidegfront, vele pedig nedves sarkvidéki levegő érkezik. Felhős lesz az ég, a déli részeken esni fog, a magasabb fekvésű területeken megjelenik a havas eső, 600 méter tengerszint feletti magasságban havazás várható” – figyelmeztet Faško.

A magasabban fekvő területeken összefüggő hótakaró alakulhat ki, vagyis a gépjárművezetők ezeken a helyeken ne induljanak el nyári gumival, és a téli gumiabroncsokkal is óvatosan közlekedjenek. „A vasárnap a hőmérséklet alakulása szempontjából is kevésbé lesz kellemes. Délen még néhány helyen a maximális nappali hőmérséklet elérheti a 6-9 Celsius-fokot, az északi járásokban csak 2-4 Celsius-fok várható” – fejtette ki a klimatológus.

Hasonló jellegű időjárás várható Szlovákiában a jövő hét elejétől is. A hőmérséklet nem növekszik, inkább csökken, szerdától és csütörtöktől kevesebb csapadék és felhő várható, viszont fagyokra kell felkészülni. Fagyok már nemcsak a magasabb fekvésű területeken várhatóak, hanem Közép- és Délnyugat-Szlovákia térségében is.

Az elkövetkező napokban rendszeresen havazhat, ami a tél beköszöntét jelzi. Faško Márton napjával kapcsolatban azt mondja, hogy november 11-e az első hótakaró átlagos napja Szlovákia néhány részében, például Poprádon. Ez leginkább a múltban volt érvényes, amikor jellemzően Márton napján érkezett meg az első hó Poprádra. A klímaváltozás azonban az elmúlt években megbolygatta ezt a stabilitást. Poprádon vagy több nappal Márton napja előtt esik már a hó, vagy csak Márton napja után havazik. Például idén október 30-án hullott az első hó. „Érdekes, hogy régebben az első napon Poprádon jellemzően csak 1-2 centiméter hó esett, az utóbbi években ez megváltozott, általában vastagabb  hótakaró várható. Idén október 30-án 7 centiméternyi hó hullott” – tette hozzá a klimatológus.

Mire számíthatunk a következő napokban?

Szombat, november 11. – Felhős idő várható, a magasabban fekvő területeken 5 Celsius-fok, máshol 10 fok körüli hőmérséklet várható.

Vasárnap, november 12. – Felhős lesz az égbolt, több helyen futó záporok, a magasabb fekvésű területeken havazás várható. Az éjjel hőmérséklet 2-7, a nappali 5-10, Árvában és Liptóban 3 Celsius-fok körül alakul.

Hétfő, november 13. – Felhős idő, záporok, havazás, szeles idő várható. Éjjel 0-5, nappal 3-8 fokot mutat majd a hőmérő.

Kedd, november 14. – Többnyire felhős égbolt, eső, a magasabb fekvésű területeken havazás vár valószínű. Éjjel -2 és 4 fok között alakul a hőmérséklet, a nappali csúcshőmérséklet az ország nagy részén 3-8 fok, északon 1 fok lesz.

Szerda, november 15. – Némileg felszakadozik a felhőzet, már csak elvétve várhatók gyenge záporok. Az éjjeli hőmérséklet -3 és 3 fok között alakul, napközben 4-9, északon 2 Celsius-fokig emelkedik majd a hőmérő higanyszála.

Forrás: Pravda.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS