2019. október 18., 12:40

Az MKP és a Híd közösen indulna

Az MKP és a Híd delegációja megegyezett abban, hogy közös választási párt listáján indulnak, amelyet az MKDSZ hoz létre, és amelynek neve Régiók Pártja Híd MKP lesz. Döntés született arról is, hogy a parlamentbe jutás után a bejutott képviselők közös frakciót hoznak létre. A pártelnökök pedig nem szerepelhetnek a közös választási lista élén. Minderre még a két párt elnökségének is rá kell bólintania.

menyhárt_bugár
Fotó: TASR

Közös javaslattal zárultak a Híd, MKDSZ és MKP delegációi által a héten folytatott intenzív tárgyalások.

A felek megegyeztek abban, hogy a 2020-as parlamenti választásokon közös választási párt listáján indulnak, amelyet az MKDSZ hoz létre, és amelynek neve Régiók Pártja Híd MKP (szlovákul: Strana regiónov Most MK) lesz.

A delegációk egyebek mellett arról is megegyeztek, hogy a pártok közös kampánystábot és közös választási programot hoznak létre. A listára kerülők el kell, hogy fogadják a pártok értékrendbeli különbségeit, és egymás ellen nem kampányolhatnak.

A felek kvótát biztosítanak egyéb nemzetiségű jelöltek számára is.

A parlamentbe jutás után a bejutott képviselők közös frakciót hoznak létre. A pártelnökök megegyeztek, hogy nem vezetik a listát

- tájékoztatta a ma7.sk-t az MKP sajtótitkára. Arról, hogy ki lehet, illetve melyik párt adhatja a listavezetőt, úgy értesültünk, egyelőre nem született döntés.

Králik Róbert hozzátette:

a  következő lépésben az egyes pártok elnökségeinek még meg kell vitatniuk a fenti javaslatot.

"Pozitív döntés esetén a felek közösen tárgyalnak majd további pártokkal" - hangsúlyozta. Kérdésünkre, hogy a 150-es választási listán mennyi hely jut a Hídnak, mennyi az MKP-nak, nem kaptunk konkrét választ.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.