2015. július 30., 08:33

Megbánták döntésüket az Ukrajnában harcoló szlovákiai zsoldosok?

POZSONY, DONYECK. A kelet-ukrajnai szakadárok oldalán harcoló szlovákiai zsoldosok a múlt hónap elején még nagy lelkesedéssel beszéltek helyzetükről. Mostanra azonban mindez megváltozott, a kezdeti lelkesedése elpárolgott, kiábrándultak, nem kapnak fizetést, itthonról kérnek támogatást.

Az önkényesen kikiáltott, szeparatista Donyecki Népköztársaság 15. hadserege nemzetközi alakulatán belül nemrég létrejött a cseh és szlovák zsoldosok önálló egysége, amely nagy terveket szőtt a további honfitársak toborzásával kapcsolatban. „Bizonyos módon a cseh-szlovák légiók hagyományára akarunk kötődni. Az Európai Unióra diktatúraként, a NATO-ra pedig mint agresszív katonai tömbre tekintünk. MI ezen a módon akarunk harcolni ellenük” – jelentette ki június elején az egység egyik magát megnevezni nem kívánó tagja.

Manapság azonban ugyanezektől az emberektől teljesen másféle hírek érkeznek, gyakorlatilag nincs pénzük. Eredetileg havonta 340 eurónak megfelelő összegű hrivnyát kaptak, ez idő tájt azonban a bevételük szinte a nullával egyenlő. „A hosszabb ideje itt tartózkodó férfiak négy hónapig nem kaptak fizetést. K…a nagy rendetlenség  uralkodik itt" – írta az egység egyik tagja a közösségi hálón. A zsoldos szó szerint otthonról kért anyagi támogatást. „Valamennyi orvosi kivizsgálást mi fizetünk, akárcsak a buszköltségeket. Az egyenruháinkat és a további felszereléseinket kénytelenek vagyunk a piacokon megvenni, mert az összes humanitárius segélyt folyamatosan ellopják” – számolt be.

A zsoldosok helyzetéről szóló hírek valóságtartamát egy további Ukrajnában harcoló szlovák katona is megerősítette. „Beköszöntött a kiábrándulás” – jegyezte meg.

František Šebej (Most-Híd), a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke nagyon nyíltan elmondta, hogy mit is gondol ezeknek a zsoldosoknak a jelenlegi helyzetéről. „Nagyon nehezemre esik valamiféle szolidaritást vállalni-érezni ezekkel az idiótákkal és politikai eszelősökkel, akik egy terrorista szervezet oldalán a szomszédos állam reguláris erői ellen szálltak harcba. Maguk kerültek ebbe a helyzetbe, s azt maguknak is kell megoldaniuk” – jelentette ki Šebej.

A zsoldosok még hazatérhetnének, mert Szlovákiában egyelőre nem fenyegeti őket büntetőeljárás idegen hadsereghez való csatlakozásért. A szakadárok katonai csoportosulása ugyanis nem hivatalos haderő. A jogi kiskapu azonban vélhetően csak ez év végéig lesz nyitva előttük. Az igazságügyi tárca ugyanis előkészítette a büntetőtörvény módosítását. Eszerint azoknak a szlovák állampolgároknak, akik egy más állam területén folyó háború során úgy döntenek, hogy aktívan részt vesznek a nemzetközi joggal ellentétesen ténykedő, felfegyverzett csoport tevékenységében, 2-8 évnyi börtönbüntetésre kell számítaniuk.

A kelet-ukrajnai térséget mindmáig a szakadár egységek és a kormányerők közti konfliktusok sújtják. A februári békeegyezmény után mindkét fél kölcsönösen a másikat vádolja a tűzszünet megsértésével. „Ez most valami a valós háború és a befagyasztott konfliktushelyzet között. Szórványos harcok folynak, továbbra is meghalnak emberek, beleszámítva az ukrán fegyveres erők tagjait is” – értékelte a helyzetet Ondrejcsák Róbert, az Európai és Észak-atlanti Kapcsolatok Központjának (CENAA) igazgatója.

Elmondta, hogy a térségben továbbra is érezhető Oroszország katonai jelenléte, bár már csak korlátozott mértékben. „Talán még fontosabb, hogy az ukrán határ menti orosz területen több tízezer orosz katona állomásozik, akik politikai döntés esetén készek beavatkozni Ukrajnában“ – tette hozzá Ondrejcsák. Ezért sem lehet azt mondani, hogy a konfliktus már megoldódott, a helyzet pedig stabilizálódott.

Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.