HIRDETÉS

Még várnunk kell a tavaszra

hirek.sk 2018. március 05., 10:29
Olyan fagyok, amelyeket a múlt héten tapasztalt Szlovákia lakossága, a 20. század hatvanas éveire voltak jellemzőek. Bár ezen a héten felmelegedés várható, a kellemes tavaszi időjárás helyett inkább jeges utakra számíthatunk – mondta Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet klimatológusa.


„Még nem beszélhetünk kellemes tavaszi időjárásról. Várnunk kell“ – így hagzik a klimatológus prognózisa.

Fagyok, mint a hatvanas években...

Faško szerint a nyolcvanas évek végéig volt jellemző a szlovákiai időjárásra az, ami a héten megtörtént, hogy a hőmérséklet mínusz 20 Celsius-fokig is csökkent. Akkor azonban a kemény tél kicsúcsosodását jelentették – mondja a szakember.

Az idei tél azonban más volt. Január elején és végén a hőmérséklet magasabb volt az átlagostól, február végén pedig erős fagyhullám érkezett. „Ilyen fagyok például 1962/63-ban voltak, és 1986 elején” – emlékeztetett Faško.

Heten megfagytak

Alena Lacyková Krèková, a mentőszolgálat operációs központjának szóvivője szerint vasárnap óta 7 személy fagyott meg Szlovákiában, 31 személy esetében diagnosztizáltak kihűlést és fagyás okozta sérüléseket.

Faško szerint az aktuális fagyos időjárás szokatlan az évnek ebben a szakaszában. „Ebben az időben, amikor süt a nap, a napnak olyan mértékben fel kellene melegítenie a légkör földközeli rétegeit, hogy nem lehetne olyan könnyedén elérni az arktikus napot” – mondja. Ennek azonban az ellentéte igaz. „Egyes napokon a hőmérséklet napközben sem emelkedett mínusz 10 Celsius-fok fölé, ez a határ az arktikus napot illetően” – tette hozzá.

Ezt a jelenséget az okozza, hogy hideg levegő áramlik hozzánk Oroszországból.

A tavasz helyett inkább jeges utakra számíthatunk

A hideg időjárás miatt lassabban érkezik meg a tavasz Szlovákiába, véli a klimatológus. Bár szerinte várható, hogy ezen a héten a hőmérséklet eléri a plusz 5 Celsius-fokot, a föld még fagyos lesz.

„Ha felmelegszik is a hőmérséklet, az még nem tavasz lesz” – mondja Faško.

A felhős időben, amikor több helyen esni fog vagy havas eső várható, a fagyos föld miatt csúszós utakra lehet számítani.

Forrás: shmu.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS