Medvéket láttak a Kis-Kárpátokban

hirek.sk | TASR 2019. július 04., 16:40

Napok óta terjed a hír a közösségi hálón, hogy medvék kóborolnak a Kis-Kárpátokban és Erdőháton. A Kis-Kárpátok Tájvédelmi Terület (CHKO) igazgatósága szerint két-három medve lehet a térségben, de eddig semmilyen problémát nem okozott a felbukkanásuk.

Illusztrációs felvétel Fotó: TASR

„A rendelkezésre álló adatok alapján nehéz megmondani, hány példány lehet a régióban” - tette közzé honlapján a tájvédelmi szervezet, azzal, hogy a medvék naponta képesek több tucatnyi kilométert is megtenni.

Az észak- és közép-szlovákiai populáció túlszaporodása miatt vándorolnak nyugati és déli irányba a medvék, főleg a fiatal, 2-4 éves példányok. A tájvédelmi szervezet tájékoztatása szerint a Kárpátok a barna medvék természetes élőhelye, és egyáltalán nem rendkívüli, hogy vándorlásuk során a Kis-Kárpátokban is felbukkannak.

A Kis-Kárpátokban elegendő élelem van a számukra, nem szorulnak rá, hogy lakott területeken kutassanak élelem után

- olvasható a szervezet honlapján.

A medvék egyelőre semmilyen kárt nem okoztak a környéken, sem az állatállományban, sem a gyümölcsösökben vagy a méhkaptárakban. Az erdőjáróknak néhány alapszabály betartását javasolják. „A legtöbb medvetámadás azért történik, mert az ember hirtelen bukkan fel a medve közelében és az állat megijed.”

Ezért ajánlatos kerülni a sűrű, bozótos részeket és nem tanácsos az erdőben szabadon engedni a kutyákat.

„Ha az erdőjárók hangosan beszélnek egymással, vagy akár énekelnek, akkor a medve nagy távolságból is meghallja őket, és nem fog váratlanul támadni” - tette közzé a tájvédelmi szervezet honlapja, hozzátéve, hogy ugyanez vonatkozik a vaddisznókra is, amelyek szintén megtalálhatók Erhőháton és a Kis-Kárpátokban.

Aki medvét lát, az értesítse az Állami Természetvédelmi Hivatalt (Štátná ochrana prírody SR).

0 HOZZÁSZÓLÁS