HIRDETÉS

Matoviè: az utolsó centig mindent kifizettem

hirek.sk 2017. november 09., 18:38
POZSONY. A sajtó értesülései szerint az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek elnökét, Igor Matovièot adócsalással vádolják, amiért akár 12 év szabadságvesztéssel is sújthatják. Az ügy Matoviè 2008-ban eladott Igor Matoviè – regionPress nevű társaságával kapcsolatos.

Mint ahogy azt Igor Matoviè elmondta, ő és a felesége már nem tulajdonosai a regionPress kiadónak. Ez a cég nem az a cég, amit 2008-ban eladott, hanem egy teljesen más – magyarázta.

Minden egyes euró után adóztam

„Eddig egyetlen adóhivatal sem mutatott be egyetlen bizonylatot sem, hogy akár egy euró adót ne fizettem volna be, vagy kevesebbet fizettem volna” – jelentette ki. „Mindent befizettem” – hangsúlyozta.

„Ez nem más, mint támadás egy olyan pártelnök ellen, akinek a pártja a választásokon legyőzte a Smert” – mondta, majd hozzátette: ez volt a dolga, a többi párttal együtt. „Életem során több mint 500 millió euró után fizettem adót” – mondta.

Megemlítette, miszerint az elmúlt héten pénteken, egy nappal a választások előtt rendőrségi kihallgatáson volt. Az információt egyetlen televízió vagy média sem közölte.

Adóhamisítás gyanúja

Matoviè szerint a probléma abban rejlik, hogy a rendőrséget és a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökséget (NAKA) egyaránt Robert Kaliòák belügyminiszter irányítja. Bántja őt, hogy míg velem a NAKA foglalkozik, addig a kormánypolitikusok ügyeit egyszerű rendőrnyomozók vizsgálják – vélekedett Matoviè.

Az Országos Rendőr-főparancsnokság szóvivője, Martin Wäldl szerint Igor Matoviè esetében a vizsgálat tárgya szándékos adóelkerülés, ugyanis a 2008-ban eladott cég utáni 645 254,16 euró összeget elhallgatta, a nevezett összegből nem vezetett el adót.

Matoviè szerint a cég értékesítése idején, tehát 2008-ban a számláján 121 millió korona (megközelítőleg 4 millió euró) volt. A cég 150 000 korona (5 ezer euró) értékű kintlévőséggel rendelkezett. A 121 millió koronából 41 millió után 2008-ban befizette az adót, a további 80 millió után pedig 2009-ben adózott.

Matoviè feleségének reklámújságait cseh vállalkozók vették meg

A Z+M Press cseh társaság október végével a regionPress valamennyi érdekeltségét felvásárolta, így a cég egyedüli tulajdonosává vált – jelentette be a mai nap folyamán társaság. A nevezett cég felvásárlásával szlovákiai üzleti tevékenységüket kívánják bővíteni – tájékoztatott a társaság. A tranzakció értékét nem kívánták megnevezni.

A regionális reklámújság-láncot működtető regionPress tulajdonosa Igor Matoviè parlamenti képviselő, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO) ellenzéki mozgalom elnöke volt. 2010-ben a céget átvette a felesége, Pavlína Matovièová. Az új tulajdonosok, David Ševèík és Martin Bednár kijelentették, miszerint a tulajdonváltást követően a regionPress politikamentes társaságként fog működni.

„Tevékenységünk egyik alapelve, hogy elutasítjuk az aktív politikusokkal és politikai pártokkal való kapcsolatot” – jelentette ki David Ševèík,  a Z+M Press ügyvezetője, majd hozzátette: a kérdéssel kapcsolatban feleségével együtt külön sajtótájékoztatót kívánnak tartani.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS