Matovič szerint M. Glváčot a gyanúsítottak közé kell sorolni

hirek.sk | TASR 2019. január 24., 19:16

Igor Matovič, az OĽaNO mozgalom elnöke felszólította Jaromír Čižnár főügyészt, hogy sorolja a gyanúsítottak szélesebb köréhez Martin Glváčot, a parlament alelnökét az Alena Zs.-vel folytatott kommunikációja miatt. Alena Zs. ellen Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében folyik büntetőeljárás. Matovič egyben felszólította Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfőt is, hogy intézkedjen Glváč távozása ügyében.

Fotó: Facebook
„Szeretném felszólítani a főügyész urat, hogy azonnal sorolja 'Mucuska' urat a gyanúsítottak szélesebb köréhez, mint olyan személyt, akinek a 2018 március előtti kommunikációja olyan információkat tartalmazhat, amelyek hasznosak lehetnek a Ján Kuciak meggyilkolása ügyében indított nyomozás szempontjából”

– mondta Matovič, aki szerint le kell foglalni Glváč telefonját és számítógépét is.

Amennyiben igaz, amit Glváč állít, vagyis hogy koordinált módon kommunikált a nővel, Matovič szerint az a katonai hírszerzés kudarcát bizonyítja. „Ha a katonai hírszerzés, illetve közvetlenül annak főnöke azt az utasítást adta az akkori védelmi miniszternek, hogy kommunikáljon egy olyan nővel, akit a Basternák-gyilkosság megrendelésével gyanúsítottak, akkor ez a titkosszolgálatok totális kudarcát jelenti” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Daniel Lipšic, akivel Alena Zs. állítólag szintén felvette a kapcsolatot, Matovič szerint tagadja, hogy kommunikáltak volna egymással. „A nyomozati aktában egyetlen egyszer sem említik a Daniel Lipšiccel folytatott kommunikációt, ez a nagy különbség” – tette hozzá.

 Glváč korábban azt állította, hogy az Alena Zs.-vel folytatott kommunikációról egyeztetett a katonai hírszerzéssel és a főügyésszel is. A Smer-SD politikusa jelenleg a katonai hírszerzést felügyelő különbizottság tagja. Eduard Heger (OĽaNO) bizottsági elnök szerint addig, amíg nem ad elfogadható magyarázatot a gyanúsítottal folytatott kommunikációjára, nem szabadna részt vennie a bizottsági üléseken. Egyben kilátásba helyezte, hogy kérdőre fogja vonni a katonai hírszerzés igazgatóját a szóban forgó kommunikációval kapcsolatban.

0 HOZZÁSZÓLÁS