Maroš Šefčovič indul a köztársaságielnök-választáson

hirek.sk | TASR 2019. január 18., 12:29

Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság energetikai unióért felelős alelnöke indul a márciusi köztársaságielnök-választáson. Ezt pénteken jelentette be a pozsonyi sajtótájékoztatóján.

Fotó: TASR

Az ajánlatot a Smer-SD-től kapta, és hétfőn a párt vezetősége biztosította Šefčovičot a támogatásáról.

Šefčovič hangsúlyozza, hogy nem tagja a Smer-SD-nek, de elfogadja a párt támogatását. Elkezdte a támogató aláírások gyűjtését, és ezeket jövő héten szeretné leadni.

„Egész életemben Szlovákiát képviseltem, és harcoltam az ország érdekeiért. Ezt mindig azzal a céllal tettem, hogy Szlovákia egy elfogadott állam legyen, amelynek magabiztos, saját hangja van. Ma köztársaságielnök-jelöltként állok önök előtt” – jelentette ki Šefčovič.

Szlovákiának szerinte jó és elfogulatlan államfőre, valamint össztársadalmi kibékülésre van szüksége. A csorbát szenvedett bizalom szerinte szélsőséges nézetek felé sodorja az embereket.

„A kérdés ma nem az, hogy koalíciós vagy ellenzéki államfőjelöltet akarunk-e. Nincs szükségünk végeérhetetlen ellentétekre. Ez nem produktív, és csak gyengít minket.”

Szlovákiának olyan államfőre van szüksége, aki minden embert képvisel, és tükröt tart a kormány elé – közölte Šefčovič.

Šefčovič államfőként a lehető legközelebb szeretne maradni az emberekhez. Hangsúlyozza a modernizáció szükségességét, illetve az egészségügyön, az oktatáson és a szociális ügyeken belüli változásokat, ahogy a korrupció elleni harcot és Szlovákia uniós irányultságát is.

A Smer-SD hónapokig arról beszélt, hogy a legjobb államfőjelölt számukra Miroslav Lajčák külügyminiszter lenne. Lajčák azonban elutasította ezt a lehetőséget. A Smer-SD néhány napja ajánlatot tett Šefčovičnak, akinek a neve szintén felmerült korábban a párt lehetséges államfő-jelöltjei között. Az elnökválasztásra március 16-án, szombaton kerül sor, a második forduló pedig március 30-án esedékes. A jelöltekről szóló javaslatokat legkésőbb január 31. éjfélig kell eljuttatni a parlamentbe.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS