Marian K. állítólag elküldte Peter Tóthnak Ján Kuciak személyes adatait

hirek.sk | TASR 2019. augusztus 01., 13:26

Marian K. vállalkozó, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak újságíró meggyilkolását, 2017 októberében állítólag olyan üzeneteket küldött Peter Tóth volt újságírónak és a szlovák titkosszolgálat (SIS) kémelhárítása egykori főnökének, melyek az oknyomozó újságíró személyes adatait tartalmazták.

Fotó: archívum

„Ján Kuciak, Nagymácséd, 558, Galánta” – írta például október 3-án. Erről a Denník N számolt be a rendőrség hivatalos feljegyzéseire hivatkozva.

A napilap szerint Marian K. megbízásából Norbert Bödör nyitrai vállalkozó intézte az újságírók lehallgatását.

Ezen kívül a két vállalkozó az SIS helyzetéről, a rendőrségről, a büntetőeljárásokkal összefüggő információk megszerzéséről és ezek manipulálásáról is értekezett. Marian K. az ügyészségre is igyekezett hasonló hatást kifejteni.

A vállalkozó részletes információkat kért továbbá egyes nyomozókról, illetve hozzáférést akart a népesség-nyilvántartási kivonatokhoz is,

hogy információkat szerezhessen a rokonaikról, gyerekeikről és másokról.

A Denník N beszámolója szerint a kommunikáció nagy részét a politikai témájú üzenetek teszik ki,

és ezekből állítólag kiderül, hogy a vállalkozó köre a Smer-SD javára járt el. „Az üzenetváltásból világos, hogy komoly igyekezetet fejtett ki annak érdekében, hogy kompromittálja és bűnügyekbe keverje Daniel Lipšicet (Lipstein, Gambino), Igor Matovičot, Boris Kollárt (vlekár) és Andrej Kiskát” – olvasható a napilap által idézett rendőrségi feljegyzésékben. Az újságíró-gyilkosság után a vállalkozó aggódott a Smer-SD jövőjéért. Ugyanakkor saját politikai ambíciói is voltak. Cél (Cieľ) nevű pártját Bödör segítette tető alá hozni, az aláírásgyűjtésben állítólag Alena Zs. is a segítségére volt. Marian K. úgy gondolta, hogy a párt már a 2020-as választásokon sikeres lehet.

Marian K. állítólag Štefan A.-val is kommunikált Pavol R.-ről, mindhármuk ellen a televíziós váltók ügyében emeltek vádat.

0 HOZZÁSZÓLÁS