Marek Maďarič kilép a Smerből, független képviselő lesz

hirek.sk | TASR 2018. október 25., 16:06

Marek Maďarič parlamenti képviselő kilép a Smer-SD pártból és a kormánykoalícióból is. A parlamentben független képviselőként folytatja a tevékenységét. Erről Maďarič asszisztense, Jozef Bednár tájékoztatott csütörtökön.

Marek Maďarič Fotó: Glob.sk

„Nem akarom sem magamat, sem a koalíciós kollégáimat olyan helyzetbe hozni, amelyben koalíciós képviselőként egyre több kormányjavaslat vagy koalíciós javaslat ellen szavaznék. Nem akarok olyan koalíció tagja lenni, amelyben döntő szava van egy olyan politikusnak, aki példaértékűnek tekinti az orbáni politikát, melyet a demokrácia gyengítése és az Európai Uniótól való elhajlás jellemez. Mivel a Smer-SD ennek a kormánykoalíciónak a tagja, úgy döntöttem, hogy kilépek ebből a pártból is” – indokolta döntését Maďarič.

A Smer-SD tagjai egyelőre nem akarták véleményezni Maďarič távozását. „Most hallok erről először. Ha ez tényleg így van, először hallanom kell az indokokat, csak ezután nyilvánítok véleményt” – jelentette ki a Smer-SD elnökségi ülése előtt Juraj Blanár, a párt alelnöke.

Maďarič távozásáról állítólag Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő is csak az újságíróktól hallott először. Peter Žiga, a Smer-SD másik alelnöke azt üzente az újságíróknak, hogy várják meg ez elnökségi ülés utáni sajtótájékoztatót.

Maďarič 2000-től volt tagja a Smer csapatának, kezdetben szóvivő, majd a média- és sajtóosztály vezetője, 2006-ban pedig a választási kampánycsapat főnöke volt. 2017-ig a párt egyik alelnöki tisztségét is betöltötte. A párt többször is jelölte őt kulturális miniszternek.
0 HOZZÁSZÓLÁS