HIRDETÉS

Március 12-én döntenek Bugárék, hogy maradnak-e a kormányban

hirek.sk 2018. március 04., 10:43
Hatalmas fordulatot vett a politikai helyzet azután, hogy Robert Kaliòák (Smer-SD) belügyminiszter bejelentette, nem mond le tisztségéről. A Denník N és a TASR információja szerint a Most-Híd március 12-re összehívta az Országos Tanácsot. Ennek a szervnek a kompetenciája a döntés, hogy maradjanak-e Robert Fico kormányában vagy lépjenek ki belőle.


A háttérben a kétszeres gyilkosság, Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolása áll. Addig a jövő hét folyamán lezajlanak a járási szervezetek képviselőinek találkozói, hogy azután az Országos Tanácsban döntést hozhassanak– tette hozzá a Denník N.

Lucia Žitòanská igazságügy-miniszter, a Most-Híd alelnöke nem akarta kommentálni a belügyminiszter szavait, amely a Szombati párbeszédek (Sobotné dialógy) műsorban hangzottak el. „Engem már nem érdekelnek Kaliòák szavai“ – tette hozzá.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a párt elnökségének csütörtöki ülése után elmondta, Kaliòáknak le kellene mondania, de a Smernek kell cselekednie. Egyúttal kijelentette, a kormánynak nem kellene megbuknia.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a párt alelnöke a TASR ügynökségnek megerősítette, hogy a párt Országos Tanácsának ülésén programpontként szerepel, kormányban maradjanak-e. Ha úgy döntenének, hogy kilépnek, a kormány valószínűleg megbukna.

„Azt mondtuk, a Smernek kell megoldania a problémát, de nem oldja meg, ezért összehívjuk az Országos Tanácsot, és ott döntünk, hogyan tovább” – tette hozzá.

Iveta Pišeková, Pozsony alpolgármestere bejelentette, hogy kilép a Most-Híd pártból.

„Barátaim, komoly mérlegelés után ma levelet küldtem a Most-Híd kerületi elnökének, amelyben tájékoztattam őt döntésemről, hogy kilépek a pártból. Az indokaimat valószínűleg mindannyian értik…” – írta a közösségi hálón.

Az első távozások

A Most-Híd frakcióját és a koalíciót a gyilkosság és az olasz maffiával való összekapcsolódás gyanúja miatt elhagyta Igor Janckulík képviselő.

A kormányból elsőként jelentette be lemondását Marek Maïariè kulturális miniszter és a kormányhivatalból távozik Roman Šipoš, a kormányfő hivatalának vezetője.

„Annak ellenére, hogy erősen hiszem, nem igazolódik be a kettős gyilkosság összefonódása a politikával, őszinte részvétemet fejezem ki a két fiatal családjának” – mondta a TASR ügynökségnek Šipoš.

A kormányhivatalban a gyilkosság kivizsgálásáig távozott tisztségéből Mária Trošková és Viliam Jasaò, akikről írt a meggyilkolt újságíró az olasz maffiával kapcsolatos cikkében.

Forrás: Aktuality.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS