Már fennakadt néhány doboz az európai gyógyszer-azonosítási rendszeren

hirek.sk | TASR 2019. június 22., 10:59

A február elején bevezetett európai szintű gyógyszer-azonosítási rendszer fontosságát támasztja alá, hogy már a működése után néhány hónappal találtak hamis gyógyszereket.

Fotó: TASR

Szerencsére Szlovákiában egyelőre még nem fedeztek fel ilyen dobozokat - mondta el Roman Guba, a Szlovák Gyógyszerellenőrző Szervezet igazgatója.

„Az elsődleges cél az volt a törvény megalkotásával, hogy megelőzze, illetve nehezebbé tegye a hamis gyógyszerek forgalomba kerülését, ezáltal is védve a pácienseket. Az első tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy sikeres volt a bevezetés” - hangsúlyozta az igazgató.

Az azonosító rendszerbe a gyártók betáplálják az összes olyan gyógyszert, melynek kötelező az azonosíthatósága. „Jelenleg 65 millió csomagnyi gyógyszer adatait tartalmazza a rendszer” - pontosított Guba. Előnyeit a gyógyszerek elosztását végző vállalatok, valamint a gyógyszereket kiadó gyógyszertárak használják ki.

A szervezet igazgatója nagy sikernek látja azt a tényt, hogy Szlovákia gyógyszertárainak 99%-a már bekapcsolódott a programba.

Jelenleg az azonosításban még gondokat okozhat, hogy azok a gyógyszeres dobozok, amelyek még február 9. előtt lettek gyártva, nem tartalmazzák a szükséges azonosító elemeket, illetve ezen dobozok nagy része nincs regisztrálva a rendszerben. „Ez a helyzet néha hamis riasztást okoz, mivel a dobozon nincs feltüntetve a gyártás dátuma, csak annak érvényességé” - mondta a gyógyszerellenőrző szervezet vezetője. A Szlovák Orvosi Kamara ilyen esetekre hozta meg azt a irányelvét, mely szerint a gyógyszerész kiadhatja az adott gyógyszert a páciensnek, és nem nehezíti hamis riasztással a gyógyszertárak munkáját.

0 HOZZÁSZÓLÁS