Már csütörtökön szavazhatnak a nyugdíjkorhatár-plafonról

hirek.sk | TASR 2019. március 27., 16:27

A Smer-SD alkotmánymódosító javaslatáról, melynek értelmében alkotmányba foglalnák a 64 évben megszabott nyugdíjkorhatár-plafont, már csütörtök délelőtt szavazhatnak a képviselők.

Fotó: TASR

A szavazást a parlamentben már többször elhalasztották, utoljára januárban. „Szeretnénk már szavazni, a támogatásról egészen a voksolásig tárgyalni fogunk. Szeretnénk elérni, hogy a szavazáson jelen legyen az összes koalíciós képviselő, akik korábban már kilátásba helyezték, hogy támogatni fogják az alkotmánymódosítást. Az SNS megerősítette, hogy pozitívan fog szavazni, tehát itt nem látok semmi problémát. A Sme rodina mozgalom szintén megerősítette, hogy támogatni fogja a javaslatot” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Erik Tomáš, a Smer-SD képviselője, egyike azon képviselőknek, akik beterjesztették a javaslatot.

Hozzátette: ha összeszámolják a pro és kontra szavazatokat, a végeredmény nagyon szoros, ezért minden csak a szavazás után fog eldőlni. „

A szavazás alapfeltétele az, hogy legyenek jelen mindazok a képviselők, akik már kinyilvánították, hogy támogatni fogják a törvényt” – ismételte meg.

Ha pozitívan fognak szavazni a Smer-SD, az SNS, a Sme rodina, az ĽSNS képviselői, továbbá a Peter Marček körül csoportosuló független képviselők, a független Alena Bašistová, Juraj Kolesár és a Smer-SD-ből korábban távozott Marek Maďarič, akkor a végeredmény éppen 90 támogató szavazat lesz.

2018 szeptemberében, első olvasatban a javaslatot 93 képviselő támogatta. Akkor a Most-Híd több tagja is csatlakozott a támogatókhoz. A koalíciós párt azonban kezdettől fogva bírálja a javaslatot.

Az alkotmánymódosításról szóló végső parlamenti szavazást már többször elhalasztották, mivel nem volt biztos a kellő támogatás.

A javaslatot több szakértő és a Költségvetési Tanács is bírálta, a kérdésben a koalíció sem képviselt egységes álláspontot.

A Smer-SD javaslata értelmében 64 évben szabnák meg a maximális nyugdíjkorhatárt. A gyerekeket felnevelő nők előbb vonulhatnának nyugdíjba. A törvény július 1-jével lépne életbe.

0 HOZZÁSZÓLÁS