HIRDETÉS

Már a rendőrség vizsgálja a kassai kórház külföldi pácienseinek műtétjeit

hirek.sk 2018. február 02., 12:05
A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház – UNLP vezetése azt állítja: nem volt tudomása arról, hogy a külföldi páciensek műtétjei során mi történt a plasztikai és esztétikai klinikán. Sajtóértesülések szerint külföldi páciensek műtétjeit a New Look Holiday ügynökség közvetítésével végezték, amelyekért a klinika árjegyzékében feltüntetettnél magasabb árakat fizettek – írja a Korzár napilap.


Milan Maïar igazgató elmondta, az értesülések nyomán belső vizsgálatot indítottak, s ugyanezt tette az egészségügyi tárca is.

Egy gyanú alapján váltották le a klinika főorvosát

A Munkatörvénykönyvvel összhangban visszahívták posztjáról a klinika főorvosát, és egyéni beszélgetéseket folytatnak a klinika valamennyi alkalmazottjával.

Ami pedig az elvégzett teljesítmények kifizetését illeti, a páciensek bankszámlán utalhatják át a kért összeget, vagy postai utalványon, esetleg a kórházi pénztárban készpénzben is kifizethetik.

Tomáš Andráš illetékes igazgató-helyettes beszámolt arról, hogy az előzetes vizsgálatuk során kiderült, nem mindegyik műtétet végezték el, amelyek árát kifizették a páciensek. Ráadásul árkülönbség is keletkezett, hogy néhány esetben drágább műveleteket végeztek, mint amilyenekért a páciensek fizettek. „Megvannak a kifizetett műveletekről szóló papírjaink, de jelenleg nem tudjuk azt, hogy valójában hány és mennyire drága műveletet is végeztek el – ez képezi a vizsgálat tárgyát“ – fogalmazott. 

A kórház vezetősége azt állítja, az UNLP esetleges kára úgy keletkezhetett, hogy a valóban elvégzett műveletek értéke meghaladja a pénztárba befolyó összeget.

Tavaly 137 pácienst műtöttek meg

Az előzetes kórházi ellenőrzés szerint tavaly 137 külföldi pácienst műtöttek meg, összesen pedig 223 olyat, aki maga fizette ki a vonatkozó költségeket. A külföldi páciensek többsége Angliából érkezett, s mellplasztikáról, illetve zsírleszívásról volt szó az esetek túlnyomó többségében.

A klinikai vizsgálat során ki kell derülnie, hogy egyes külföldi pácienseket a kórházi nyilvántartás megkerülésével műtöttek-e meg, illetve nem végeztek-e további műtéteket, amelyeket fel sem tüntettek a rendszerben, s az is gyanús, hogy egyesek a kórházvezetés tudta és szerződés nélkül működtek együtt az említett ügynökséggel.

Az igazgató tiszteletben tartja a fenntartó döntését, a kórház pedig feljelentést tett az ügyben.

A menesztett főorvos álláspontja

Róbert Sabovèík, leváltott főorvos írásos állásfoglalásában leszögezte, a fizető szlovákiai és külföldi pácienseket nem részesítették előnyben a nem fizető páciensekkel szemben.  

"A kórházban végzendő valamennyi műtétről, nem csak az esztétikai klinikán folyó beavatkozásokról a kórház saját információs rendszerén keresztül értesül, vagyis a műtéteket nem lehet elvégezni a kórház tudta nélkül. Szó sincs „fizetett műtétekkel folytatott gyanús bizniszelésről, hanem rendes esztétikai beavatkozásokról a hazai és a külföldi ügyfeleink esetében egyaránt. Valamennyi műtétért a befizetett pénz a kórházi pénztárba került" – hangsúlyozta Sabovèík.

"Miután az egészségügyi tárca értesült az említett esetről, a kassai UNLP-t alapos vizsgálatra kérte fel. A klinika eljárását teljesen elfogadhatatlannak tartjuk" – mondta el az egészségügyi tárca szóvivője, Zuzana Eliášová.

Forrás: Sme.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS