HIRDETÉS

Már 1960 személyt fosztottak meg szlovák állampolgárságától

hirek.sk 2017. szeptember 10., 14:55
POZSONY. A 2010. július 17-e és 2017. szeptember 4-e között eltelt időszakban már 1960 személyt fosztottak meg szlovák állampolgárságától a hatályban lévő állampolgársági törvény alapján. Közülük legtöbben, 512-en a cseh állampolgárság felvétele miatt lettek megfosztva a szlováktól. A magyar állampolgárság felvétele miatt 97-en veszítették el a szlovákot – derül ki a belügyi tárca statisztikai adataiból.

További 446 személyt a német, 281-et az osztrák, 183-at a brit, 87-et az amerikai, 46-ot a norvég, 41-et a svájci, 38-ot a holland, 33-at a belga, 32-őt az ír, 31-et az ausztrál, 30-at a kanadai, 24-et az olasz, 13-at a finn, 12-őt a francia, 11-et a svéd, 4-4-et a luxemburgi és az orosz, 3-at a kínai, 2-2-őt a dán, az izlandi, a lengyel és az ukrán, illetve 1-1-et az új-zélandi, az izraeli, a spanyol, a szerb és a szingapúri, míg további 1 személyt egyelőre meg nem állapított állampolgárság felvétele miatt fosztottak meg a szlováktól.

A jelenleg hatályos törvények alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. A jogszabály jelenlegi formáját 2010-ben, még Robert Fico miniszterelnök első kormányának hivatali idején fogadták el, válaszlépésül a budapesti Országgyűlés könnyített honosításról hozott döntésére.

A szlovák ellentörvény elfogadása óta több kísérletet is tettek a vitatott jogszabály finomítására, ám ezek egyike sem járt sikerrel. A jelenleg hatályos törvénnyel a Szlovák Köztársaság Alkotmánybírósága (ÚS SR) is foglalkozott, azt azonban nem volt képes megállapítani, hogy összhangban van-e az alkotmánnyal vagy sem. A belügyminisztérium a korábban jelzett módosító javaslatot mindmáig nem terjesztette elő a törvényhozásban.

Eddig 405-en kérték állampolgárságuk visszaadását, s 312-en kapták vissza

Egy 2015 februárjában hatályba lépett belügyminisztériumi rendelet sajátos, egyéni okok címén lehetőséget biztosít az állampolgárság visszaszolgáltatására, így azok a volt állampolgárok, akik 1993. január 1-jét követően veszítették el állampolgárságukat, kérvényezhetik annak visszaadását.

A döntéshozatal során figyelembe veszik a szlovák állampolgárság elvesztésének körülményeit, illetőleg az idegen állampolgárság felvételének módját és feltételeit. „Főként azt, hogy az idegen állampolgárság megszerzése idején volt-e az illetőnek az adott államban érvényes, nyilvántartott vagy engedélyezett tartózkodási engedélye” – tájékoztatott a belügyminisztérium.

A kivétel alapján eddig (2015. február 1-től 2017. szeptember 4-ig) 405 személy kérvényezte szlovák útlevele visszaadását, s eddig 312 kérelmező kapta vissza. A további kérelmek még a belügyi tárca elbírálása alatt állnak – erősítette meg a TASR hírügynökségnek a belügyminisztérium sajtóosztálya.

A pozitív elbírálásban részesült személyek közül 137-en cseh, 64-en német, 34-en brit, 28-an amerikai, 13-an ausztrál, 11-en svájci, 5-5-en olasz, magyar és kanadai, 3-an holland, 2-en izraeli, 1-1 személy pedig belga, francia, lengyel, osztrák és román állampolgársággal is rendelkezik.

A szlovák állampolgárság ismételt megadását írásban kell kérvényezni az érintett járási hivatalban, diplomáciai missziónál vagy szlovák konzuli hivatalban. Annak előfeltétele az, hogy az illető bejegyzett lakhellyel rendelkezzen az idegenrendészeten.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS