Malina Hedvig hallgat

hirek.sk 2012. június 12., 13:08
POZSONY. Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje levélben tájékoztatta a vizsgálatot vezető ügyészt, hogy védence megjelenik az elrendelt vizsgálatokon, de vallomást nem tesz.
Kvasnica azt követően küldte el az ügyésznek a levelet, hogy a múlt héten nem került sor Malina Žák Hedvig - főügyészség által elrendelt - pszichiátriai vizsgálatára. A vizsgálat azért maradt el, mert Hedvig, bár megjelent, nem állt szóba a pszichiáterekkel. Az elmaradt vizsgálat során az elmeorvosi szakértők azt kutatták volna, hogy milyen elmeállapotban volt Hedvig az őt ért támadás, majd az azt követő kihallgatások idején. A kivizsgálást a nyitrai járásbíróság rendelte el, s annak során Hedvignek az ellene eljárást folytató ügyész által megfogalmazott 15 - főként a hat évvel ezelőtti eseményekre vonatkozó - kérdésre kellett volna válaszolnia.

Kvasnica levelében nehezményezte, hogy a védence egészségi állapotának felmérésére szolgáló vizsgálatok minden eredményét nyilvánosságra hozták az illetékesek, amivel szerinte törvényt sértettek. "Eddig valamennyi, a vádlott egészségi állapotának felmérésére szolgáló vizsgálat eredményét nyilvánosságra hozta Robert Kaliòák belügyminiszter vagy Peter Labaš professzor. A főügyészség és személy szerint ön, doktor Kozolka (Jaroslav Kozolka, a főügyészségi vizsgálócsoport vezetője), semmilyen jogi következtetést nem vont le ebből a törvénysértésből, vagyis közvetve támogatta a vádlott egészségi állapotáról szóló információk közzétételét" – olvasható Roman Kvasnica levelében.

Kvasnica azt is kifogásolta, hogy Miroslav Èernan pszichiáter szerinte megengedhetetlen nyomást gyakorolt védencére, amikor kilátásba helyezte, hogy amennyiben Hedvig nem hajlandó szóba állni vele, elrendelheti intézeti megfigyelését. Ezzel kapcsolatban Hedvig védője hangsúlyozta: a büntetőeljárás során a vádlottnak jogában áll megtagadni a vallomástételt, tehát Hedvig - amennyiben elrendelnék intézeti megfigyelését - a kórházban sem fog megszólalni.

Malina Hedvig ügye 2006. augusztus 25-én kezdődött, amikor az akkor 23 éves diáklányt Nyitrán két bőrfejű megverte, vallomása szerint azért, mert magyarul beszélt. Robert Fico akkori kormányfő és belügyminisztere, Robert Kaliòák belügyminiszter azonban nyilvánosan megvádolták őt azzal, hogy az eset nem történt meg, vagy nem úgy, ahogy azt elmondta, s ezért 2007 májusában hamis tanúzás vádjával a hatóságok eljárást indítottak ellene.
Miután a rendőrség lezárta Malina Hedvig megveretésének ügyét - azt állítva, hogy az eset meg sem történt - a sértett 2007 novemberében panasszal fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához. A strasbourgi bíróság döntése alapján 2011 őszén Iveta Radièová kabinetje a peren kívüli megbékélést választotta, és jóvá is hagyta az erről szóló megállapodást, amit Hedvig is elfogadott.

Ennek a megegyezésnek az alapján 2012 februárjában a szlovák kormány közleményben fejezte ki sajnálkozását Malina Hedvig ügyében. Iveta Radièová kabinetje elismerte: az ügyben bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy érvényesültek-e a panaszosnak az általános emberi jogi charta által biztosított jogai.

A Hedvig panasza alapján indult eljárás ezzel lezárult, ugyanakkor a szlovák főügyészségen még folyik a 2007 májusában hamis tanúzás ügyében indított eljárás, amelyben Malina Hedvig továbbra is gyanúsítottként szerepel. Ez utóbbi része lett volna a múlt héten elmaradt pszichiátriai vizsgálat.
Forrás: MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS