Májusban is öt százalék alatt volt a munkanélküliség

hirek.sk | TASR 2019. június 21., 21:01

Szlovákiában májusban 4,88%-os volt a regisztrált munkanélküliek aránya. Áprilishoz képest 0,02 százalékpontos, a múlt év azonos időszakához képest pedig 0,49 százalékpontos volt a csökkenés. Az adatokat a Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal (ÚPSVR) tette közzé.

Májusban 134 124 volt azoknak az állástalanoknak a száma,akik képesek lennének azonnal munkába állni. Számuk az egy hónappal korábbi adatokhoz képest 666-tal, a múlt évhez képest pedig 13 966-tal csökkent - közölte Marián Valentovič, a Központi Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal igazgatója.
Az összes nyilvántartott állástalan számából kiszámított munkanélküliségi ráta májusban elérte a 6% -ot, a havi csökkenés itt 0,05%, az éves csökkenés pedig 0,58 százalékpont. Számuk 164 957, a havi csökkenés 1299 fő, az éves pedig 16 537 fő.

Májusban négy megyében – Trencsén, Zsolna, Besztercebánya, Kassa csökkent a munkanélküliség, a legnagyobb csökkenés Besztercebánya megyében volt. Nőtt a munkanélküliség Pozsony, Nagyszombat, Nyitra és Eperjes megyében, a legjelentősebb növekedés Nagyszombat megyében volt.

Eperjes megyében van a legtöbb munkanélküli (8,55%), ezt követi Besztercebánya (6,64%) és Kassa megye (7,79%).

Május végén a munkaügyi hivatalok 92 106 szabad munkahelyet tartott nyilván. Az előző hónaphoz képest 576-tal több új álláslehetőség van, a legtöbb munkahely Pozsony, a legkevesebb pedig Besztercebánya megyében van.

A hátrányos helyzetű álláskeresők minden csoportjában csökkent a munkanélküliség – tette hozzá Valentovič. A 29 év alatti fiataloknál havi szinten 1241 fővel nőtt a munkavállalók száma, de az évközi mérés csökkenést mutat, mégpedig 3770 fővel – nyilatkozta Valentovič.

Branislav Ondruš, a munkaügyi minisztérium államtitkára elmondta, ebben az időszakban a diplomások csoportjában a legnagyobb a mozgás. Hangsúlyozta azonban, hogy most csak a végzősök „első hulláma” jelentkezik a hivatalban, és a felsőfokú végzettségű fiatalok általában gyorsan elhelyezkednek. A középiskolát végzettek helyzete rosszabb.

A diplomások körében 80, míg a középiskolát végzettek körében 50 százalékkal csökkent a munkanélküliség. A tavalyi középiskolai végzősök fele (5800 fő) talált mostanra munkát. A másik felük még mindig szerepel a nyilvántartásában – tette hozzá Ondruš.

Elmondása szerint a középiskolát végzett fiatalok legfőbb problémája az, hogy nincs megfelelő motivációjuk a munkavállaláshoz, valamint hogy a szakképzés minősége nem felel meg a munkáltatók elvárásainak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS