HIRDETÉS

Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését

hirek.sk 2017. október 27., 15:21
BUDAPEST. Magyarország megvétózta a NATO-Ukrajna Bizottság ülését. A döntés mögött az ukrán oktatási törvény van, ami ellen Magyarország eddig is határozottan tiltakozott és ezután is tiltakozni fog. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: amíg nem rendeződik a helyzet, addig Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna integrációs törekvéseit.

December 6-án hívták volna össze a NATO-Ukrajna Bizottságot a NATO külügyminiszteri szintű találkozója alkalmából. A bizottság Ukrajnának nagyon fontos, hiszen ez mutatja a nyugati országok támogatását Ukrajna felé az Oroszországgal szembeni konfliktusban. Ráadásul Ukrajna a NATO tagja akar lenni, így ez a bizottság létfontosságú számára. Ezért óriási csapás Ukrajnának a magyar vétó.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban többször elmondta, hogy az ukrán oktatási törvény brutálisan csökkenti a kisebbségek jogait, elveszi ötödik osztálytól az anyanyelven tanulás jogát, ezt a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, és amíg Ukrajna nem helyezi hatályon kívül a törvénynek ezt a részét, addig a magyar diplomácia minden nemzetközi fórumon blokkolni fogja az Ukrajna számára fontos ügyeket. Most is épp ez történik.

Ráadásul Ukrajna saját éves nemzeti NATO-felkészülési programjában is vállalta a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesítését, vagyis az ukrán kormány és parlament nemcsak a nemzetközi szerződéseket és saját országa alkotmányát hagyja figyelmen kívül, de saját NATO-felkészülési programját sem teljesíti.

Szijjártó: Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna integrációs törekvéseit

Magyarország nem tudja támogatni Ukrajna integrációs törekvéseit, ezért vétózta meg a NATO-Ukrajna bizottság decemberi ülésének összehívását - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető kiemelte: egészen szeptember elejéig Magyarország a leghangosabb és legaktívabb támogatója volt Ukrajna integrációs törekvéseinek, de "hátba szúrásnak" tekinti az oktatási törvény elfogadását. "Ma is szívesen lennénk" az ország törekvéseinek támogatói, de csak azon országokat tudja támogatni Magyarország, amelyek döntéseikkel, viselkedésükkel rászolgálnak erre  - mutatott rá.   

Szijjártó Péter emlékeztetett: amikor az ukrán parlament elfogadta az oktatási törvényt, Magyarország jelezte, hogy a magyar diplomácia minden eszközt felhasznál, hogy az ukrán törvényhozásnak vissza kelljen vonnia a jogszabályt, amely "brutálisan megcsonkítja" az országban élő kisebbségek jogait. A törvény komoly visszalépés a kisebbségi jogok területén, és "ezt nem hagyhatjuk szó nélkül" - tette hozzá.   

A külügyminiszter kijelentette: Magyarország továbbra is készen áll a konzultációra, de nem tudja elfogadni, hogy a törvénnyel jelentősen visszavettek a kisebbségek jogaiból. "A tét nagy": az ukrán parlament napirendjén szerepel a nyelvtörvény és az állampolgársági törvény tervezete, amelyek fenyegetik a kárpátaljai magyar közösséget - mutatott rá. Hozzáfűzte: ha most nem lépnek fel kellő erővel az oktatási törvénnyel szemben, az bátorítás lehet, hogy Ukrajna nyugodtan elfogadhatja a másik két jogszabályt.   

Szijjártó Péter közölte: mindaddig lesznek a mostanihoz hasonló diplomáciai lépések, amíg a kárpátaljai magyarok nem jelzik, hogy számukra megfelelően rendeződött a helyzet. Kérdésre elmondta: nincs mód a magyar döntés megkerülésére, mert egyhangú szavazás szükséges a NATO-Ukrajna bizottság összehívásához. "Aki a nemzetközi politikai életben mozog", annak a motivációi között a nemzeti érdekek az első helyen állnak, más országok is a saját érdekeiket képviselik, ezért Magyarországnak sem szabad szerénynek, visszahúzódónak lennie - vélekedett a külügyminiszter.

Forrás: Origo, MTI
0 HOZZÁSZÓLÁS