HIRDETÉS

Magyar és szlovák EP-képviselők közösen bírálják az ukrán oktatási törvényt

hirek.sk 2017. szeptember 14., 12:08
STRASBOURG. A szlovákiai európai parlamenti képviselők több mint fele felháborodását fejezte ki az Ukrajnában elfogadott új oktatási törvénnyel kapcsolatban. Az aláírók között Nagy József és Csáky Pál mellett ott van a smeres Monika Beòová, Monika Smolková és Vladimír Maòka, valamint Ivan Štefanec (KDH) és Branislav Škripek (OÅaNO).

A radikális változások lehetetlenné teszik az Ukrajnában több mint fél évszázada működő és az Európai Unióban bevált gyakorlatként kezelt kisebbségi oktatás középiskolai és főiskolai szinten való folytatását - írják közleményükben a képviselők.

„Aggodalmunkat fejezzük ki, hiszen a döntés komoly belső feszültség kialakulásához vezethet egy olyan országban, ahol a népesség 25 százaléka valamilyen nemzeti kisebbséghez tartozik és az anyanyelvi oktatáshoz való jogának gyakorlása kerül korlátozásra. Tartunk továbbá attól is, hogy ez a lépés lényeges akadályt gördíthet Ukrajna Európai Unióhoz való csatlakozási folyamatába. Az Ukrajnában elő, harmadik legnagyobb külhoni szlovák közösség, az egyetlen, de annál jobban működő ungvári gimnáziumát veszítené el az új törvény értelmében. Ugyanennek a komoly veszélynek lennének kitéve a ruszin és magyar kisebbségek jogai is.”

Az iskolabezárás tiltakozó reakciót váltott ki több EU-s tagállami európai parlamenti képviselői csoportnál, hiszen az több száz ukrajnai román, bolgár, magyar, lengyel, valamint görög nyelvű középiskolára és néhány főiskolákra is vonatkozik és több tízezer diákot és több ezer kisebbségi pedagógust is érint.

Az új jogszabály ellentétben áll a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájával, valamint az Ukrajna és az Európai Unió közötti Társulási Megállapodással is: az 1. Cím, 4. fejezet, e) bekezdés kifejezetten kötelezi Ukrajnát a nemzeti kisebbségek jogainak védelmére, ami az Európai Unióhoz való csatlakozás egyik alapfeltétele.

A szlovákiai európai parlamenti képviselők a következő kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz:

Milyen lépéseket tesz az Európai Bizottság annak érdekében, hogy Ukrajna betartsa a nemzeti kisebbségek jogainak védelmében is vállalt nemzetközi kötelezettségeit, különös tekintettel a szlovák, magyar és ruszin tannyelvű többlépcsős iskolarendszer megőrzésére? 

A kérdésre az aláírók: Nagy József, Ivan Štefanec, Vladimír Maòka, Csáky Pál, Monika Beòová, Monika Smolková és Branislav Škripek várják a Bizottság válaszát.

Forrás: Hirek.sk
0 HOZZÁSZÓLÁS